Bahrain alliberarà 80 nens presos després de guanyar la Copa del Golf de futbol

La decisió va ser presa pel rei Hamad bin Isa al-Khalifa després que Bahrain aconseguís imposar-se a l'Aràbia Saudita amb un 1-0

undefined471227 u s  president george w  bush  r  listens to bahrain s king 191209232502

undefined471227 u s president george w bush r listens to bahrain s king 191209232502 / WILLIAM PHILPOTT

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats de Bahrain van anunciar aquest dilluns que alliberaran de les seves presons 80 menors d’edat «entabanats» per cometre els crims de què se’ls acusava, en una inusual manera de celebrar la seva primera victòria de la història a la Copa del Golf de futbol la vigília a Qatar.

La decisió va ser presa pel rei Hamad bin Isa al-Khalifa després que Bahrain aconseguís imposar-se a l’Aràbia Saudita amb un 1-0 i adjudicant-se el seu primer títol a la Copa del Golf des de l’inici del campionat el 1970, va informar la Fiscalia General del país illenc en un comunicat.

Mentre l’equip era rebut amb magnificència a la seva arribada de Qatar, un dilluns declarat festiu per a tots els funcionaris, les autoritats van decidir alliberar 80 nens que «havien sigut explotats o entabanats per cometre crims», segons la nota.

Sentències alternatives

L’alliberament es produirà a l’empara d’una llei promulgada el 2017 que permet atorgar sentències alternatives, com complir els anys restants d’una condemna a la presó en llibertat condicional o fent serveis comunitaris.

«Malgrat que l’alliberament primerenc de 80 menors és un pas positiu, no treu el fet que l’Estat, no obstant, els consideri criminals», va alertar Sayed Ahmed al-Wadaei, director de Defensa de l’Institut de Bahrain per als Drets i la Democràcia (BIRD, en anglès), amb seu a Londres.

En un comunicat, Al-Wadaei va defensar que molts d’aquests menors semblen haver sigut condemnats per «càrrecs polítics» i «mai» havien d’haver sigut processats, mentre va recordar que «milers» de presos polítics es continuen esllanguint a les presons després de rebre penes «profundament injustes».

Notícies relacionades

Quant a la llei que permet les penes alternatives, va considerar la seva aplicació «altament discriminatòria» ja que hi ha hagut casos en els quals presos polítics amb tots els requisits van demanar sense èxit acollir-s’hi, entre ells el prominent activista de drets humans Nabeel Rajab.

També se’ls va negar aquest dret a les preses Hajer Mansoor i Medina Ali, malgrat que complien les condicions per acollir-se a la legislació, segons el BIRD.

Temes:

Drets humans