Tensions diplomàtiques

La llei de Trump sobre Hong Kong revolta Pequín

El president dels EUA rubrica una llei de drets humans i democràcia de l'excolònia britànica

L'illa arruïna la sintonia entre Pequín i Washington quan anava a cristal·litzar en l'anhelat acord comercial

eeuu-donald-trump

eeuu-donald-trump

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Hong Kong ha arruïnat de nou la sintonia entre Pequín i Washington quan anava a cristal·litzar en l’anhelat acord comercial. La rúbrica de Donald Trump a la llei de drets humans i democràcia de Hong Kong satisfà el sector antigovernamental en la mateixa mesura que irrita sense remei la Xina malgrat que no tindrà efectes a curt termini. És, no obstant, la segona victòria moral dels manifestants després de la victòria en les recents eleccions municipals.

La reacció xinesa certifica que res la molesta més que des de fora grapegin els seus assumptes propis. Ambaixades, premsa i Govern van carregar a l’uníson. «Aquesta llei, que ha sigut denunciada pel poble xinès i també pels compatriotes hongkonguesos, està plena de prejudicis i arrogància», va expressar el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Geng Shuang. «Ens ajuda a entendre les intencions sinistres i la naturalesa hegemònica dels Estats Units», va afegir. I va anunciar contramesures que no va aclarir: «El que hagi d’arribar, ja arribarà».

Ha sigut una setmana moguda per a Terry Brandstad, ambaixador nord-americà a Pequín, que aquest dijous ha sigut convocat per segona vegada per escoltar més «solemnes protestes», més reprimendes i més advertències que està en perill la col·laboració bilateral en importants sectors. L’assumpte ha monopolitzat l’atenció de la premsa oficial. A la web del diari ‘Global Times’ s’estrenyen la notícia i els editorials. «No hem de deixar cap espai per a la interacció entre l’oposició radical de Hong Kong i el Govern nord-americà. Hauran d’actuar sols i responsabilitzar-se de les conseqüències, i que no somiïn que aconseguiran coaccionar a Pequín», afirmava el matutí.

Doble manera de mesurar

La Xina considera que hi ha una doble manera de mesurar dels governs que simpatitzen amb els que cometen actes vandàlics a Hong Kong que serien considerats com a terrorisme d’acord a les seves legislacions nacionals. Les imatges de l’entrada de la policia aquest dijous al matí a la Universitat Politècnica mostren l’arsenal de còctels Molotov i tota mena d’explosius que utilitzen els radicals rutinàriament contra la policia. També han robat dels laboratoris substàncies químiques perilloses com ara arsènic, cianur i àcid sulfúric.

És segur que aquest quadro de caos no agrada a Trump, enèrgic defensor de l’ordre i la mà dura. El president ha qualificat diverses vegades a les protestes com «revoltes violentes», un terme que odien els antigovernamentals perquè arruïna la seva imatge pacífica i comporta penes de fins a deu anys de presó. També ha aclarit que el problema només incumbia a Pequín malgrat els centenars de banderes nord-americanes que els manifestants han fet onejar a la recerca d’auxili.

Intromissió

Trump se l’entreveu contrariat perquè Hong Kong s’hagi entremès enl’imminent acord comercial que anava a airejar en les eleccions de l’any vinent com el seu èxit més rutilant. Passa que no tenia més alternatives que firmar la llei després que aquesta hagués sigut aprovada per unanimitat al Senat i el Congrés. En l’última setmana havia airejat la possibilitat del veto, però aquest hauria sigut fàcilment revocat a les cambres amb majoria. I sense veto ni rúbrica, la llei hauria entrat en vigor automàticament el 3 de desembre.

Notícies relacionades

La llei permet als Estats Units que avaluï periòdicament l’estatus d’economia lliure que li va ser atorgat a Hong Kong i que li permet un tracte deferent. Aquest estatus podrà cancel·lar-se si la Xina intervé en assumptes de l’excolònia que violen el model «un país, dos sistemes».

Els únics castigats seran els hongkonguesos, no Pequín ni els xinesos de l’interior, el que va en la línia amb els tossuts intents del moviment antigovernamental d’enfonsar la seva pròpia economia. Les actes també preveuen sancions per a funcionaris de Hong Kong i de la Xina continental si es prova que han comès abusos o violat drets humans. Els experts no creuen que la llei vagi a tenir més efectes a curt termini que el retard de la firma de l’acord comercial.