La Xina amenaça els EUA amb «contramesures» si es continua interferint en Hong Kong

El país asiàtic acusa el nord-americà de dur a terme una «greu interferència» en «els afers de la Xina»

china / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern xinès ha amenaçat els Estats Units de posar en marxa «contramesures» si continua ficant el nas en els afers interns de la Xina, unes hores després que el president Donald Trump firmés sengles projectes de llei en suport a les protestes de Hong KongTrumpsengles projectes de llei protestes  Hong Kong.

El viceministre xinès d’Afers Exteriors, Le Yucheng, ha convocatl’ambaixador nord-americà a Pequín, Terry Branstad, per protestar. Segons l’agència oficial de notícies Xinhua, Li va traslladar a Branstad la «ferma» condemna i «enèrgica protesta» del Govern de Pequín.

«Instem als Estats Units que no segueixin pel camí equivocat o la Xina prendrà contramesures i els EUA hauran d’assumir-ne totes les conseqüències», resa un comunicat emès pel Ministeri d’Afers Estrangers xinès.

Els Estats Units i la Xina es troben immersos en plenes negociacions per posar fi a la guerra comercial entre les dues potències, un acord que sembla proper i que podria veure’s afectat per aquest frec diplomàtic entorn de Hong Kong.

No obstant, al comunicat no es fa referència a la guerra comercial ni es detallen les possibles «contramesures» que podria adoptar la Xina després que Trump decidís finalment firmar els projectes de llei, segons ell per «respecte» al president xinès, Xi Jinping, i al poble de Hong Kong.

«Greu interferència»

Trumpva afirmar que els projectes s’han promogut «amb l’esperança que els líders i representants de la Xina i Hong Kong siguin capaços de resoldre amistosament les seves diferències dirigint-se a un llarg període de pau i prosperitat per a tothom».

En el comunicat de resposta del Ministeri d’Exteriors, el país asiàtic acusa el nord-americà d’una«greu interferència»en «els afers de la Xina», cosa que, afirma, «constitueix una greu violació del dret internacional i les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals».

Fa mesos quel’excolònia britànica està submergida en un clima de protestes prodemocràtiques i enfrontaments que han cridat molt l’atenció de la comunitat internacional.

«Des de la tornada de Hong Kong a la pàtria, l’èxit del principi d’‘un país, dos sistemes’ ha sigut universalment reconegut. Els residents deHong Kongtenen drets democràtics sense precedents de conformitat amb la llei», assenyala el comunicat.

Els Estats Units, agrega el text, «ha estat ignorant els fets i distorsionant la veritat» i «recolzava obertament els delinqüents violents que van destrossar desenfrenadament les instal·lacions, van incendiar, van agredir civils innocents, van trepitjar l’estat de dret i van posar en perill l’ordre social».

Notícies relacionades

«Recordem als Estats Units que Hong Kong és part de la Xina i els afers de Hong Kong són afers interns de la Xina en els quals cap Govern o força ha d’interferir», assegura Exteriors, i assenyala que les lleis aprovades als EUA «només continuaran exposant la maliciosa i hegemònica naturalesa de les intencions dels EUA cap al poble xinès».

El Govern de Hong Kong també va expressar en un comunicat el seu rebuig de la intromissió nord-americana i va assegurar que, «tot i que els drets humans i la democràcia s’esmenten en el títol de la llei, algunes de les disposicions són en realitat sobre el control de les exportacions i l’aplicació de les sancions imposades per les Nacions Unides» i no tenen «cap relació amb els drets humans ni la democràcia».