Descontentament social

Dos ferits greus en l'escalada de tensió a Hong Kong

Un grup de manifestants calen foc a un proxinès i un policia dispara a boca de canó a un jove

hong-kong-policia-disparos

hong-kong-policia-disparos

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La quarta vaga general convocada pel moviment autoqualificat com a prodemocràtic s’ha saldat amb un seguiment imperceptible i una onada de violència desmesurada fins i tot per als paràmetres hongkonguesos. Els manifestants han calat foc a un ciutadà xinès i, en un incident separat, la policia ha disparat a un activista durant els xocs violents.  

Els radicals han bloquejat desenes de punts neuràlgics de l’excolònia, incloent-hi el pont que uneix l’illa de Hong Kong amb la zona continental de Kowloon, des de primera hora del matí. La violència ha trencat amb les habituals barricades, còctels Molotov i incendis, mentre la policia suava per dispersar els vàndals amb càrregues i gasos lacrimògens. A la zona de Sai Wan Ho s’ha registrat un ferit greu. Les imatges mostren un agent arrestant un manifestant i apuntant-ne un altre vestit de negre que se li acosta i intenta apartar o treure-li l’arma. El policia dispara al jove a l’abdomen i aquest es desploma. Fonts hospitalàries han afirmat que el jove ha necessitat cirurgia i segueix en estat crític.

Un altre vídeo mostra una discussió en què diversos joves increpen un ciutadà xinès contrari a les protestes, el ruixen amb un líquid inflamable i li calen foc. L’home ha sigut traslladat a l’Hospital Príncep de Gal·les i està en estat greu amb cremades de segon grau al 28% del cos.

Comerços oberts

Les tres convocatòries anteriors de vaga general del moviment antigovernamental, que es reclama com a majoritari, ja havien acabat en sonors fracassos. En l’última no es va constatar ni un sol comerç tancat a tota l’excolònia. Tampoc la d’avui, malgrat els esforços per col·lapsar les principals artèries, s’ha sentit en el pols de la capital financera més enllà dels focus de violència. La societat pateix una bretxa irremeiable, però els antigovernamentals han perdut ràpidament recolzaments amb la seva deriva vandàlica, la ruïna econòmica i un inquietant component xenòfob que desemboca en pallisses i cremes de comerços dels xinesos de l’interior.

La temperatura s’havia disparat als carrers després de la mort divendres de l’estudiant Alex Chow Tsz-lok. El jove de 21 anys havia estat en coma des que diumenge va caure accidentalment des del tercer al segon pis d’un aparcament de cotxes proper a una de les habituals batalles campals. Ni tan sols se sap si el jove participava en les protestes i, en tot cas, les càmeres mostren que entre la policia i ell hi havia un centenar de metres. Els activistes, no obstant, l’han ungit ja com el primer màrtir de la revolució i a les xarxes socials i manifestacions havien clamat venjança contra una policia a la qual han atribuït ja una desena de falsos assassinats.

Advertència de Lam

Notícies relacionades

La cap executiva, Carrie Lam, va comparèixer al final de la jornada per condemnar els disturbis. «Als que creuen que si augmenten les dosis de violència, aquest Govern cedirà a les protestes i complirà les demandes dels manifestants, vull aclarir-los que això no passarà», ha insistit.

Hong Kong camina ja cap al cinquè mes de protestes. La llei d’extradició va catalitzar un moviment que en les seves primeres setmanes va protagonitzar exemplars manifestacions tan massives com pacífiques, però que fa ja molt temps s’ha reduït al vandalisme i la violència d’uns quants milers de joves.