Tensió política

Atacat a Hong Kong un polèmic diputat proxinès

Junius Ho va ser apunyalat amb un ganivet mentre feia actes de campanya per a les eleccions del 24 de novembre

hong-kong-junius-ho

hong-kong-junius-ho

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

El cèlebre diputat progovernamental hongkonguès Junius Ho ha sigut apunyalat aquest dimecres en un acte de campanya. Ho personifica la bretxa insalvable social a l’excolònia britànica, tant admirat per un bàndol com injuriat per l’altre. L’atac arriba dues setmanes abans delscomicis del districte i cinc mesos després de l’inici d’unes protestes que han sumit la capital financera en el caos, la violència i el vandalisme.

La gravació de l’atac mostra un presumpte seguidor oferint-li un ram de flors, reconeixent-li els esforços per la gent de Hong Kong i ficant la seva mà a la bossa per treure el que havia anunciat com un telèfon. És un ganivet que clava al pit de Ho mentre li crida en cantonès que és escòria. El polític i els seus dos guardaespatlles redueixen a terra l’agressor fins que és detingut per la policia. La ferida no és greu i requerirà una cirurgia menor, ha aclarit Ho a les xarxes socials.

Ho rivalitza amb Carrie Lam, cap executiva, com la figura més odiada del moviment antigovernamental que cada cap de setmana surt als carrers. L’advocat de 57 anys ha acumulat portades des que va entrar al Consell Legislatiu (Legco) o Parlament local el 2016. És llenguallarg, llevantí i heterodox, un eficaç compendi populista en temps de passions oposades. Va concentrar les crítiques després del’incident de juliol en la parada de metro de Yuen Long en què un grup de facinerosos va colpejar els manifestants que tornaven de les protestes. A Ho se’l va veure donant la mà a tipus amb samarretes blanques que s’assemblaven molt als de les gravacions. El polític va desmentir que fossin els mateixos però va aplaudir que defensessin la seva «gent i la seva casa». Els vàndals autoproclamats com a prodemocràtics van destrossar la seva oficina i van profanar les tombes dels seus pares com a càstig.

Políticament incorrecte

A Ho no se’l vincula amb el bon gust ni la correcció política. Ha relacionat l’homosexualitat amb el bestialisme i setmanes enrere va dir de la seva rival política Claudia Ho que li agradava «menjar salsitxa estrangera» en aparent al·lusió al seu marit britànic. Una campanya a les xarxes va acabar amb la Universitat Anglia Ruskin del Regne Unit retirant-li el títol honoris causa.

Fa temps que la violència dels dos bàndols va transcendir les paraules. En les últimes setmanes s’han succeït les agressions. L’activista Jimmy Sham va ser assaltat al carrer per cinc homes amb martells un parell de setmanes enrere. I, com en el cas de Ho, el bàndol contrari va parlar d’un atac dramatitzat per guanyar-se l’opinió pública: aquest és el delirant estat en què es troba Hong Kong.

La contundent oratòria de Ho contra el vandalisme i en recolzament de la policia l’ha erigit en un líder carismàtic. Ningú genera més aplaudiments en les concentracions progovernamentals. Per als hongkonguesos contraris a les protestes és un tenaç paladí contra el relat global que dibuixa els violents activistes com heroics lluitadors per la llibertat. El bloc polític pròxim a la Xina és un focus habitual de la fúria dels antigovernamentals: els seus candidats han patit 150 incidents d’assetjament o vandalisme l’últim mes.

Condemnes

Notícies relacionades

L’agressió patida per Ho ha generat la repulsa instantània entre els seus afins. «Ha sigut atacat en plena campanya. És inacceptable, estiguis o no d’acord amb les seves idees polítiques», ha condemnat Martin Liao Cheung-kong.

El quadre polític irresponsable a l’excolònia el completen els seus rivals antigovernamentals. Cap d’ells ha condemnat encara el quotidià vandalisme dels activistes ni les seves repetides agressions contra els xinesos de l’interior o locals que pensen de manera diferent.

Temes:

Hong Kong