Conflicte armat

Els kurds accepten la treva pactada per Turquia i els EUA a Síria

Washington i Ankara arriben a un acord que preveu un alto el foc en l'ofensiva turca al nord-est del territori sirià

Després d'una setmana d'ofensiva turca, les Forces de Síria Democràtica (FSD) diuen que estan «compromeses» amb l'alto el foc

turquia-erdogan-pence-efe

turquia-erdogan-pence-efe

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els kurds han acceptat latreva anunciada per Turquia i els Estats Units, en el que considera un «resultat de la resistència» davant de l’avenç militar turc després d’una setmana, però que suposarà deixar en mans d’Ankara la zona de seguretat que volia en territori sirià.

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), l’aliança de milícies encapçalada per kurds, van assegurar en un comunicat que estan «compromesos» amb l’alto el foc i van demanar que Turquia també es comprometi.

Les FSD van assegurar que l’alto el foc va entrar en vigor a les 22.00 hora local (19.00 GMT) i que inclou la zona ubicada entre la població de Ras al-Ayn, a l’est, fins a Tell Abyad, a l’oest. Les dues localitats se situen a la frontera amb Turquia i van ser el principal blanc de la campanya militar de les tropes turques, avalades per rebels sirians.

Garantir la treva

«Oferirem tot el necessari perquèl’acord d’alto el foc tingui èxit», va afirmar el comandant de les Forces de Síria Democràtica (FSD), Mazlum Abdi. I va apuntar que es tracta d’un «acord preliminar que garanteix el final de l’ocupació turca de la zona» controlada per les milícies kurdes.

Els Estats Units i Turquia van arribar a un acord que preveu un alto el foc en l’ofensiva turca al nord-est de Síria, i la retirada de les milícies kurdes d’una franja de 32 quilòmetres d’ample a la frontera amb Turquia.

El pacte assolit avui a Ankara amb la mediació de Washington, inclou la retirada de les milícies Unitats de Protecció del Poble (YPG), principal component de les FSD, d’una franja fronterera amb Turquia de 20 milles (32 quilòmetres) d’ample en les pròximes 120 hores, és a dir, en cinc dies.

L’alto el foc podria posar fi al patiment de la població civil del nord-est de Síria, on l’autoproclamada administració autònoma kurda va demanar avui que s’obri «un corredor humanitari segur a fi d’evacuar els morts i civils ferits que estan atrapats a la ciutat de Ras al-Ayn», segons un comunicat.

Els atacs constants

Ras al-Ayn ha sigut una de les portes d’entrada de les tropes turques a Síria des del començament de l’operació militar, el passat dia 9 i la localitat més castigada d’aquesta campanya. L’aviació turca va bombardejar dues vegades l’únic hospital de Ras al-Ayn i un projectil va impactar contra una ambulància. Hi van morir dos paramèdics i els dos ferits que traslladaven, va dir a Efe Mervan Qamishlo, un portaveu militar de les FSD.

Qamishlo va afirmar que hi ha hagut «intents d’evacuació» d’aquells que estan atrapats per la violència en aquesta ciutat. Les FSD van informar al seu comunicat de guerra diari que des d’ahir, l’Exèrcit turc no ha deixat de llançar atacs des de tres eixos al voltant de Ras al-Ayn, acompanyat d’avions de reconeixement, artilleria pesada i tancs.

Des del començament de l’operació turca han mort almenys 218 civils, entre ells 18 nens, i 653 van resultar ferits, segons ha informat avui el departament de Sanitat de l’administració kurda, no reconeguda per Damasc.

Condemnen la campanya militar

En les seves primeres paraules després de més d’una setmana de silenci, el president sirià, Bashar al-Assad, va condemnar l’«agressió criminal» turca i va prometre respondre de «totes les maneres legítimes possibles». El Govern sirià va arribar a un acord amb els kurds, pel qual les tropes sirianes han avançat i entrat en àrees que abans dominaven les autoritats i forces kurdes, per fer front als turcs i protegir les fronteres del país.

Mentrestant, les tropes nord-americanes s’han retirat del nord de Síria, on van lluitar junt amb les FSD per derrotar el grup gihadista Estat Islàmic (EI), aconseguint el març passat posar fi al «califat» dels radicals.

Notícies relacionades

La coalició internacional antigihadista encapçalada per Washington ha destruït la seva principal base al nord de Síria després de confirmar la seva retirada de la fàbrica de ciment de la companyia Lafarge, situada entre les ciutats kurdes de Kobane i Ain Issa.

El portaveu de la coalició, coronel Myles B. Caggins III, va indicar que ahir, dimecres, dos avions de combat «van realitzar amb èxit un atac aeri de precisió planificat prèviament contra la fàbrica de ciment Lafarge per destruir una partida de municions i reduir la utilitat militar de la instal·lació» on eren destacades les tropes nord-americans.