GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Pence anuncia un alto el foc en ofensiva turca a Síria

Ankara dona a les milícies kurdes de les YPG 120 hores per abandonar la frontera amb Turquia i que es retirin 30 quilòmetres al sud

Els kurds, no obstant, han dit que no acceptaran que els turcs penetrin en territori sirià

zentauroepp50447142 u s vice president mike pence  talks to members of the media191017200952

zentauroepp50447142 u s vice president mike pence talks to members of the media191017200952 / Burhan Ozbilici

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de gairebé quatre hores i mitja, elsEstats Units i Turquia han acordat aquest dijous el final de l’ofensiva turca contra les milícies kurdosirianes de les YPG, que Ankara considera terroristes pels seus vincles amb la guerrilla del PKK

«Avui estic orgullós d’informar que, gràcies al fort lideratge del president Trump, els EUA i Turquia han acordat un alto el foc a Síria –ha dit el vicepresident nord-americà, Mike Pence, després de la reunió amb Erdogan a Ankara–. Turquia pararà la seva operació i donarà 120 hores a les YPG perquè abandonin la frontera. La nostra administració està en contacte amb les YPG i hem començat a ajudar-los en el seu replegament lluny de la frontera. Mentre parlem ja ha començat».

En un primer comunicat després de l’anunci, les milícies kurdosirianes, no obstant, accepten l’acord, però no la retirada. «Ja ho havíem dit abans. La proposta de Turquia d’entrar 30 quilòmetres dins de Síria està rebutjada», ha dit un dels seus portaveus.

El ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha matisat també: «Turquia suspèn l’operació. Això no és un alto el foc, ni significa que els nostres soldats se’n vagin de la zona». Ha exigit, també, que les YPG siguin desarmades.

Pence, a més, ha explicat que, quan acabi de veritat l’ofensiva, si s’ha complert en aquest termini de 120 hores, els EUA retiraran les sancions que Trump va imposar aquest dilluns al’Executiu d’Erdogan. I ha dit que no n’aplicarà més. No està tan clar: aquest dijous, el Congrés nord-americà ha tramitat noves sancions contra Turquia. Trump, no obstant, pot vetar-les.

«Això també inclou un compromís de Turquia de no atacar Kobane –ha dit Pence– i que Turquia es comprometi en un pla de pau i seguretat reals per a la zona segura de la frontera, de 32 quilòmetres». Just el que Erdogan desitjava.

Combats malgrat les negociacions

Combats malgrat les negociacionsMentrestant, a la frontera, l’alto el foc s’ha celebrat, ironies de la vida, amb trets a l’aire. Els combats, hores abans, no obstant, havien sigut molt intensos. Les YPG, aquest dijous, han capturat alguns pobles a prop de la ciutat de Ras al-Ayn, on, al centre, els combats s’han multiplicat per minuts. Turquia i les seves milícies afins, de fet, han envoltat les YPG al’interior de la ciutat.

Però la lluita no només ha sigut allà: també al sud de Tell Abyad , 120 quilòmetres a l’oest de Ras al-Ayn i, com aquesta ciutat, just al costat sud de la frontera turcosiriana. Al nord, a l’hospital d’Akçakale, l’anar i venird’ambulàncies  cap al’hospital  era constant. Amb algunes, els soldats turcs que custodiaven l’hospital apartaven els curiosos i poc més. Amb d’altres, tots corrien cap a ella nerviosos: per les seves reaccions es podia entendre que dins del vehicle hi havia un turc.

En altres parts de la frontera, no obstant, la situació estava molt més calmada. Era el cas, per exemple, de Suruç, just a l’altre costat de, precisament, la ciutat siriana de Kobane. Allà no hi ha hagut combats ni n’hi haurà, perquè, des d’aquest dimecres, a la localitat hi ha soldats russosla bandera d’Assad i la de Rússia onegen ja en el seu lloc fronterer.

Notícies relacionades

«Tinc coneguts a l’altre costat, a Kobane. Bé, aquí tothom els té –diu Memed, kurd de Suruç–. I estan relativament contents que hagin arribat els russos i Assad allà, perquè significa que no hi haurà guerra a Kobane i que Turquia no atacarà».

«Allà ningú estima Assad. És un assassí, però en la situació que hi ha, si això per a la guerra i no mor més gent, doncs no està malament», diu aquest jove.

Temes:

Turquia