CRISI POLÍTICA ALS EUA

Un segon confident denuncia les maniobres de Trump amb Ucraïna

El seu advocat confirma que aquest analista d'intel·ligència té informació directa i ha parlat ja amb l'inspector general

zentauroepp50193893 president donald trump speaks during a meeting with finnish 191002200658

zentauroepp50193893 president donald trump speaks during a meeting with finnish 191002200658 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

S’enfonsa  un dels arguments amb què el president dels Estats Units, Donald Trump, ha provat de minar la credibilitat de l’analista d’intel·ligència que va presentar la queixa per les seves pressions a Ucraïna per interès polític personal que ha posat en marxa el procés d’‘impeachment’ en contra seu. Mark Zaid, advocat que representa el primer confident, a qui fa gairebé dues setmanes que Trump injuria per utilitzar informació «incorrecta», «de segona mà» i «de nom», ha confirmat aquest diumenge a la cadena ABC que representa un altre membre de la comunitat d’intel·ligència que té informació directa de part de les maniobres del mandatari. Aquest segon ‘whistleblower’, segons ellletrat, ja ha parlat amb l’inspector general de la comunitat d’intel·ligència, Michael Atkinson, el mateix que va rebre la primera queixa i la va considerar «urgentcreïble».

Tot i que de moment es desconeixen detalls de quina part de l’actuació de Trump va presenciar directament el segon analista, la notícia representa un cop per al president. Trump també ha estat els últims dies provant de desvirtuar la primera queixa després que se sabés que el confident va parlar abans de presentar-la amb un empleat del Comitè d’Intel·ligència de la Cambra Baixa, un dels que està dirigint la investigació de l’‘impeachment’. El segon confident, segons ha dit el seu advocat a l’ABC, no ha parlat encara amb aquest comitè que presideix el demòcrata Adam Schiff, una de les dianes de les més dures crítiques i insults del president, que l’ha acusat, de «traïció».

A porta tancada

Notícies relacionades

Zaid tampoc ha confirmat si aquest segon analista és al que va fer menció divendres un article de ‘The New York Times’, una peça que amb dues fonts anònimes assegurava que hi havia una segona persona disposada a denunciar el president davant d’Atkinson i a testificar davant del Congrés. El mateix Atkinson es va reunir divendres a porta tancada amb els membres del Comitè d’Intel·ligència i va testificar durant més de sis hores. Segons informacions de premsa, es va negar a donar els noms dels càrrecs de l’Administració que havia interrogat després de rebre la primera queixa, la publicació de la qual inicialment va ser frenada pel Director Nacional d’Intel·ligència en funcions, Joseph Maguire, després de consultar amb la Casa Blanca i el Departament de Justícia. Tant Atkinson com Maguire van ser nomenats per Trump.  

Finalment la queixa es va fer pública una vegada oberta la investigació de l’‘impeachment’. Aldocument de set pàgines (i unes altres dues d’annexos) l’analista que va fer saltar les alarmes sobre el comportament de Trump en la trucada que va mantenir el 25 de juliol amb Volodímir Zelenski va assegurar que havia obtingut informació de més de sis càrrecs de l’Administració. Amb el que li van explicar no només va acusar el president d’abús de poder sinó que també va denunciar els esforços de la Casa Blanca per ocultar la trucada. El confident assegurava que es va utilitzarl’ajuda a Ucraïna com a moneda de canvi per buscar informació potencialment nociva sobre l’exvicepresident i candidat demòcrata Joe Biden. Així mateix, denunciava que l’advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani, era «una figura central en aquests esforços»i suggeria que el fiscal general, William Barr, «sembla estar també implicat».