BATALLA LETAL

Almenys una desena de mercenaris russos moren en combat a Líbia

Pertanyien a la milícia privada Wagner dirigida per Yevgueni Prigozin, el 'cuiner de Putin', i actuaven en recolzament del general Haftar

La UE està inquieta per l'alta implicació del Kremlin en la guerra al país nord-africà, clau en les rutes migratòries a Europa

zentauroepp50129008 24 08 2019 24 august 2019  libya  tripoli  fighters of libya191003190047

zentauroepp50129008 24 08 2019 24 august 2019 libya tripoli fighters of libya191003190047 / Amru Salahuddien dpa

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Entre 10 i 35 mercenaris russos pertanyents a la milícia privada Wagner –encapçalada per l’oligarca Yevgueni Prigozhin, anomenat el cuiner de Putin-, han mort en les últimes setmanes a Líbia. Ho han fet mentre combatien en el setge a Trípoli, la capital, en recolzament del general Jalifa Haftar, enfrontat al Govern reconegut per la comunitat internacional. Així ho ha informat el portal Meduza, que a més ha proporcionat els noms de certs morts, tots veterans de la guerra del Donbass i fins i tot alguns amb experiència de combat a Txetxènia. 

L’agència Efe, citant fonts del Govern de Trípoli, va ser de les primeres a donar a conèixer l’incident, que posa de nou sobre la taula l’alt grau d’implicació del Kremlin en la guerra de Líbia, un país clau en el trànsit d’emigrants cap a Europa. Segons aquesta font, els milicians haurien perdut la vida durant un bombardeig mitjançant drons que va tenir lloc a Ksar Ben Ghasir, a 20 quilòmetres al sud de la capital, sota control de les tropes de Haftar.  

Entre els morts, Meduza ha identificat un tal Ignat Borichev, originari de Iekaterinburg, als Urals. El seu germà gran, Román, també va morir fa quatre anys al Donbass defensant l’exministre de Defensa de l’autoproclamada República Popular de Lugansk, Aleksándr Bednov, caigut en una baralla interna entre milícies prorusses el 2015. Un altre dels difunts és Artiom Neviantsev, també veterà del conflicte ucraïnès jutjant per algunes fotos seves trobades a internet, qui deixa una dona i un fill.

Mutisme absolut en el Kremlin

El Ministeri de Defensa de Rússia, país que nega tota participació en el conflicte del país nord-africà, ha declinat fer cap comentari i menys encara confirmar o desmentir la notícia. El Kremlin manté un mutisme absolut respecte a les baixes de milicians russos, tant a Líbia com en altres escenaris on ha sigut detectada la seva presència, i afirma que en qualsevol cas, combaten per a una organització privada. Malgrat els desmentiments, els vincles existents entre Wagner i el Govern rus ja són difícils d’ocultar. El mateix Prigozhin es trobava present en les converses que van tenir lloc a la seu del Ministeri de Defensa rus durant una visita que va realitzar Haftar a Moscou el 2018. 

Notícies relacionades

Els cadàvers encara es troben a Líbia i no s’espera que siguin repatriats abans de finals d’octubre. La presència de voluntaris russos en aquesta zona del món va ser detectada el 2017 a Egipte, país que manté bones relacions amb Moscou. L’any següent ja es parlava de l’existència de dues bases militars en territori libi als voltants de Tobruk, a l’est del país. En els últims dies, diversos mitjans com l’agència Bloomberg han identificat la presència d’un centenar de naiomniki naiomniki(mercenaris) desplegats en les proximitats de Trípoli, on participaven en el setge al Govern.

La influència del Kremlin a Jaftar, que controla la major part del territori de Líbia, és vista amb preocupació pels líders de la UE, tenint en compte la importància del país en el trànsit cap al continent europeu dels emigrants subsaharians, un tema que genera gran divisió a Europa. Segons explica EL PERIÓDICO un analista destacat a la zona, països com França o els EUA ofereixen un recolzament matisat a Haftar amb la pretensió de diluir l’ascendència  de Moscou en qui és en aquests moments el capitost guerrer més poderós al país nord-africà.