Kurz aspira a capitalitzar el retrocés ultra a Àustria

L'extrema dreta rebaixa el to després de protagonitzar un escàndol de corrupció que va abocar el país a aquestes eleccions anticipades

zentauroepp50077731 sebastian kurz  c r   leader of austria s people s party  oe190927185648

zentauroepp50077731 sebastian kurz c r leader of austria s people s party oe190927185648 / JOE KLAMAR

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi de govern més greud’Àustria  en anys pot convertir-se en una jugada rodona per al canceller Sebastian Kurz. Després de veure al maig com un escàndol de corrupció dilapidava la seva aliança ambl’extrema dreta primer i el seu Executiu en solitari després, el líder conservador pot veure’s reforçat en les eleccions legislatives que se celebren aquest diumenge.

Així, segons els sondejos, el seu Partit Popular (ÖVP) aconseguirà un 34,5% dels vots, tres punts més que els resultats obtinguts l’octubre del 2017. En cas de materialitzar-se, aquesta millora evidenciarà com el jove mandatari ha capitalitzat la derrota ultra i s’ha alimentat dels seus vots.

Aquestes eleccions anticipades arriben després que al maig els mitjans publiquessin un vídeo comprometedor en què es veia el vicecanceller i líder ultra, Heinz-Christian Strache, acceptant donacions il·legals de la presumpta filla d’un oligarca rus. La polèmica, coneguda com a ‘Ibizagate’ perquè es va produir en una mansió de l’illa balear, va forçar els conservadors a fer fora els seus socis minoritaris de l’Executiu. Uns dies més tard, i després de la renúncia del seu president, aquests van recolzar una moció de censura contra el canceller que va tombar per complet les seves opcions de governar en solitari.

Victoria de Kurz

El resultat d’aquest moviment estratègic es dirimirà aquest diumenge. Curiosament, tot apunta que els impulsors d’aquesta moció, els socialdemòcrates i la ultradreta, seran castigats a les urnes. Així, els sondejos demoscòpics pronostiquen un 22% dels vots per a l’SPÖ, un retrocés de cinc punts, mentre que, encara perjudicats per l’escàndol, l’FPÖ també recularà fins a un 20,4% de les paperetes, una caiguda lleugera després del que s’ha conegut, que certifica que a Àustria l’ultranacionalisme identitari té una arrelada base electoral.

Si es compleixen aquests pronòstics, Kurz capitalitzarà l’escàndol protagonitzat pels seus antics socis, però això no significa que el seu matrimoni electoral s’hagi acabat. Així doncs, la majoria conservadora no seria suficient per governar en solitari, cosa que forçarà el canceller a triar un company d’Executiu. I després del rentat de cara de l’FPÖ, el més probable és que el jove mandatari torni a aliar-se amb la mateixa extrema dreta que fa quatre mesos el va fer fora del poder.

Rentat de cara ultra

Notícies relacionades

Després de veure com el seu líder era enxampat in fraganti acceptant suborns a canvi de favors polítics, l’extrema dreta austríaca ha intentat recuperar-se d’aquest cop amb una campanya més moderada i menys incendiària. Almenys en les formes. En un calculat gest de canvi que pretén deixar en un segon pla l’estil provocador impulsat per Strache, l’FPÖ va elegir Norbert Hofer com el seu nou president a mitjans de setembre. Aquest llop amb pell de be, com l’han anomenat, és formalment més simpàtic que el seu antecessor, però manté el mateix discurs reaccionari.

Els partits petits també poden ser determinants . Així, després de l’hecatombe que els va fer fora del parlament el 2017, els verds apunten a un renaixement, en consonància amb la veïna Alemanya, que els pot impulsar a un 12% dels vots, cosa que forçaria aquest retrocés dels socialdemòcrates. D’altra banda, el partit liberal NEOS pot passar d’un 5% a fins un 8,3% dels recolzaments.