SEXE I MENTIDES

El jutge del Suprem dels EUA Kavanaugh, una altra vegada en un mal pas

Candidats demòcrates demanen l''impeachment' després de revelacions sobre un altre cas de conducta sexual inapropiada quan era jove

Trump defensa el magistrat i l'FBI està en el punt de mira per no haver investigat el cas, malgrat haver rebut informació

zentauroepp49878764 file photo  u s  president donald trump speaks next to u s  190916184224

zentauroepp49878764 file photo u s president donald trump speaks next to u s 190916184224 / Jim Bourg

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El 6 d’octubre de l’any passat, després d’un turbulent procés de confirmació marcat per acusacionsd’agressió  i comportaments sexuals inapropiats quan era jove i falta de veracitat en les seves respostes, el jutge Brett Kavanaugh va arribar al Tribunal Suprem, consolidant una estable majoria conservadora en la cort vital dels Estats Units. Ara, el magistrat i el seu passat però tambél’FBI  i l’Administració de Donald Trump, tornen aviure un mal pas.

Aquest cap de setmana 'The New York Times' va publicar un extracte d’un llibre escrit per dos dels seus reporters sobre Kavanaugh, que va ser confirmat pel Comitè Judicial del Senat després que testifiqués Christine Blasey Ford, que el va acusar d’una agressió sexual en la seva etapa universitària. El text aporta nous detalls sobre com l’FBI va ignorar la llista de 25 potencials testimonis que van facilitar a l’agència els advocats de Deborah Ramirez, una altra dona que assegura que en una festa Kavanaugh li va posar el penis a la caraCap va ser interrogat ni Ramírez convocada a testificar.

El llibre, a més, revela un incident similar al de Ramírez que no s’havia fet públic fins ara: una altra festa en què Kavanaugh, suposadament, també es va abaixar els pantalons. Amics borratxos, segons el relat que va fer Max Stier, company de classe a Yale que era a la festa i ara és prominent advocat de Washington, van empènyer una dona fins a posar els genitals de l’ara jutge a la seva mà. La dona, que també estava èbria, ha dit no recordava els fets.

Les revelacions han provocat un altre terratrèmol, especialment perquè s’ha sabut que el senador demòcrata Christopher Coons va escriure una carta el 2 d’octubre al director de l’FBI, Christopher Wray, demanant-li que investigués específicament les al·legacions de Stier.L’agència, a la qual l’Administració va donar només una setmana per a les seves indagacions, no ho va fer ni va entrevistar el testimoni. El president republicà del comitè i la màxima representant demòcrata anaven en còpia. 

'Impeachment’ i tuits

Notícies relacionades

Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Kamala Harris i Julián Castro, candidats demòcrates a la recerca de la nominació presidencial, han demanat que s’obri un procés d’'impeachment’contra Kavanaugh. L’exvicepresident Joe Biden no ha anat tan lluny però sí que ha demanat una investigació per determinar «si l’Administració Trump i els republicans del Senat van pressionar l’FBI per ignorar proves».

El president, mentrestant, ha ventilat la seva fúria les últimes 48 hores a Twitter. Trump assegura que les revelacions són un«intent d’influir les opinions» de Kavanaugh al Suprem, ha suggerit el jutge que comenci «a demandar gent per libel»i també al Departament de Justícia que surti «al seu rescat».