AMB VIOLÈNCIA

Tornen les protestes a Hong Kong per 12è cap de setmana consecutiu

Les manifestgaciones es van centrar a Kwon Tong, una àrea treballadora

undefined49542353 a protestor stands in tear gas as police and demonstrators c190824133538

undefined49542353 a protestor stands in tear gas as police and demonstrators c190824133538 / Vincent Yu

4
Es llegeix en minuts
Efe / Shirley Lau

La violència va tornar aquest dissabte als carrers de Hong Kong en el 12è cap de setmana de protestes antigovernamentals i al llarg del dia es van registrar diversos incidents entre la policia, els manifestants i residents de la ciutat, enmig d’una marxa autoritzada que prometia ser pacífica.

Després de 10 dies de relativa pau a l’antiga colònia britànica, la tensió va tornar als carrers aquest dissabte quan milers de persones es van manifestar a Kwun Tong, una àrea de classe treballadora a l’est de Kowloon.

Tot això malgrat que no es va materialitzar un pla anunciat pels manifestants que buscava causar interrupcions en els enllaços de transport a l’aeroport internacional de Hong Kong a l’embussar els trens i autobusos de l’aeroport.

Finalment la protesta es va centrar a Kwun Tong. A les 13.00 hora local (05.00 GMT) va començar la marxa en què es van registrar nombrosos incidents com el que es va produir per un grup de manifestants vestits de negre que van col·locar barricades en una carretera.

A l’altura del carrer Wai Yip es va produir un altre moment tens quan centenars de manifestants es van col·locar cascos i màscares antigàs, i van romandre més d’una hora davant un grup de policies cridant-los consignes com “¡Mafiosos, mafiosos!”.

Gas lacrimogen

I, a la tarda, la policia antiavalots es va desplegar a Kowloon Bay, el punt final de la marxa, quan un grup de manifestants els va llançar bombes de gasolina. La policia va respondre a l’atac disparant gas lacrimogen. Tot i que no hi ha encara confirmació oficial, diversos manifestants van assegurar a Efe que hi ha hagut detencions.

Poc abans que comencés la marxa, es va produir un enfrontament en una estació de metro propera com a protesta a la decisió de la companyia de trens MTR que va decidir suspendre el servei entre les estacions properes a la marxa “fins a nou avís per garantir la seguretat dels passatgers i el personal”.

Alguns manifestants i residents descontents es van enfrontar a membres del personal de l’operador ferroviari per haver pres aquesta mesura sense precedents.

La companyia ja havia anunciat ahir que tancaria sense avís estacions en cas que es registrin “baralles, vandalisme o altres actes violents” i que la Policia “podria haver d’entrar a les estacions per prendre les mesures adequades d’aplicació de la llei quan sigui necessari”.

Màfies xineses

La decisió de la companyia es va produir dos dies després que els mitjans de comunicació estatals de la Xina critiquessin MTR per ser un “còmplice dels manifestants” al contractar trens gratuïts dimecres passat perquè els manifestants poguessin marxar de l’estació de Yuen Long, on van resultar ferides 45 persones després d’un atac de presumptes membres de les tríades (les màfies xineses).

Enmig del caos produït avui, la cap de l’Executiu de Hong Kong, Carrie Lam, es va tornar a pronunciar per demanar diàleg als manifestants i a través d’un missatge a la xarxa social Facebook els va assegurar que “continuar lluitant no és la sortida”.

L’apel·lació es va produir després que un grup de ciutadans es reunís amb ella a la Casa de Govern per expressar les seves inquietuds sobre com construir una plataforma per al diàleg. “Els estic molt agraïda per la seva disposició a entrar a la Casa de Govern en un moment difícil i ajudar-nos a trobar una sortida per a la societat”, va dir Lam.

La crisi política més gran en dècades

Les multitudinàries protestes de carrer, que estan suposant la crisi política més gran en dècades per a la ciutat, s’han succeït des de principis de juny, i algunes d’elles han acabat en violents enfrontaments entre la policia i els manifestants.

Ahir, desenes de milers de ciutadans van formar una cadena humana de protesta i van emular el que va passar fa just 30 anys, quan dos milions de ciutadans a les repúbliques bàltiques es van unir de les mans a favor de la independència de l’URSS.

Notícies relacionades

Quan les protestes van començar, els ciutadans mostraven el seu rebuig a un projecte de llei d’extradició presentat per les autoritats locals que permetria l’entrega de sospitosos a jurisdiccions sense acords previs com la Xina continental, una cosa que els opositors al text consideren com el final de les garanties judicials que ofereix el sistema hongkonguès. No obstant, les manifestacions han anat evolucionant en les últimes setmanes cap a demandes més àmplies sobre els mecanismes democràtics de la ciutat i cap al rebuig de la creixent influència de Pequín en els assumptes locals.

Sota el model “Un país, dos sistemes”, el Govern xinès es va comprometre després de recuperar Hong Kong a salvaguardar la seva autonomia i a respectar una sèrie de llibertats de les quals no gaudeixen els ciutadans de la Xina continental fins a 2047. 

Temes:

Hong Kong