SERIAL JUDICIAL

La justícia francesa absol Bernard Tapie d'estafa i malversació de fons

L'empresari pròxim a Sarkozy estava acusat d'haver rebut una indemnització de 403 milions amb càrrec a l'Estat

zentauroepp48972254 files  in this file photo taken on april 4  2019 french busi190709115808

zentauroepp48972254 files in this file photo taken on april 4 2019 french busi190709115808 / BERTRAND GUAY

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El tribunal correccional de París ha donat aquest dimarts una sonora i imprevista carpetada a un dels serials judicials més llargs que ha viscut França: el que ha enfrontat durant més d’una dècada el polèmic empresari pròxim a l’expresident Nicolas Sarkozy, Bernard Tapie, amb el banc Crédit lyonnais per la venda d’Adidas. Els jutges han absolt Tapie dels delictes d’estafa i malversació de fons per falta de proves.

La venda d’Adidas arrenca el 1992, quan Tapie decideix desfer-se de l’empresa d’equipament esportiu per evitar un conflicte d’interessos, ja que en aquell moment ocupa un ministeri en el Govern de Pierre Bérégovoy, primer ministre de François Mitterrand.

Tapie encarrega l’operació financera a una filial del Crédit lyonnais, llavors una banca pública, que acabaria acusant d’haver aconseguit una plusvàlua de gairebé 400 milions d’euros per un opac muntatge de revenda.

Aquest és l’origen del litigi, del qual Tapie surt victoriós gràcies a un polèmic procés d’arbitratge judicial que el 2008 l’indemnitza amb 403 milions d’euros, 45 dels quals, lliures d’impostos per compensar un “prejudici moral”.

El cas va generar un notable escàndol i va arribar a asseure al banc la llavors ministra d’Economia de Nicolas Sarkozy, Christine Lagarde, avui al capdavant del Fons Monetari Internacional (FMI) i futura directora del Banc Central Europeu (BCE).

Lagarde, condemnada el 2016

Lagarde va prendre una decisió si més no dubtosa a l’assistir a un arbitratge privat i no a la justícia ordinària per resoldre el conflicte que enfrontava Tapie amb l’Estat francès. L’exministra va ser condemnada per negligència el 2016, però dispensada de la pena pel Tribunal de Justícia de la República.

Notícies relacionades

El Ministeri públic acusava Tapie, de 77 anys i greument malalt de càncer d’esòfag i estómac, d’haver sigut l’organitzador i principal beneficiari d’una estafa patida per l’Estat francès i havia demanat per a ell cinc anys de presó. No obstant, durant el judici, l’acusat, avui president del grup mediàtic La Provence, va intentar demostrar enèrgicament que no havia robat al contribuent.

El 2015 un judici civil va anul·lar definitivament l’arbitratge del 2008 i Bernard Tapie, en fallida des del 1994, va ser condemnat a tornar els milions rebuts per l’Estat. La sentència pronunciada aquest dimarts pel correccional –sense la presència del principal acusat– és una gran victòria per a la defensa de Tapie i la dels altres sis implicats en el cas, entre els quals, el director general d’Orange i exmà dreta de Lagarde, Stéphane Richard. Tots han sigut exculpats.

Temes:

França