EN UNA CARTA A UN DIARI

El cònsol espanyol a Edimburg afirma que Espanya no vetaria l'entrada d'una Escòcia independent a la UE

El Partit Nacionalista Escocès aplaudeix les paraules del diplomàtic

zentauroepp48009443 glg04  glasgow  united kingdom   04 05 2019   people wave sc190504210048

zentauroepp48009443 glg04 glasgow united kingdom 04 05 2019 people wave sc190504210048 / Robert Perry

2
Es llegeix en minuts
Efe / Edinburgo

El Govern espanyol no vetaria l’entrada d’Escòcia com a país independent a la Unió Europea (UE), segons ha afirmat el cònsol general d’Espanya a Escòcia, Miguel Ángel Vecino Quintana, en una carta que ha sigut publicada aquest dijous pel diari local ‘The National’.

El diplomàtic espanyol de més rang a la regió britànica va fer aquesta declaració en una missiva al diari escocès ‘The Herald’, que també va ser remesa a funcionaris de l’Executiu d’Escòcia.

D’acord amb ‘The National’, es va tractar de la resposta a una informació de ‘The Herald’ del 16 d’abril passat, que recollia les paraules de l’eurodiputat del Partit Popular (PP) Esteban González Pons, que va dir que Escòcia, si es convertís en independent i sol·licités l’adhesió a la UE, s’enfrontaria al bloqueig espanyol.

A més, el polític conservador va esgrimir que hauria “de posar-se a la cua” si el bloc encara estava negociant amb el Regne Unit la seva pròpia sortida, així com la potencial entrada de Turquia i Sèrbia.

No intervenir

A la seva carta, Vecino Quintana va exposar l’actitud que, va destacar, “sempre” ha sostingut l’Executiu espanyol de no exercir vetos sobre la possible entrada al bloc d’una Escòcia independent, que no hauria d’esperar per convertir-se en membre.

“El Govern espanyol no ha intervingut i mai intervindrà en els assumptes interns del Regne Unit o de qualsevol altre Estat i espera la mateixa actitud recíproca”, va escriure el diplomàtic.

Va recalcar que l’asseveració de González Pons “és responsabilitat exclusiva d’ell i del seu partit i no del Govern espanyol en absolut”.

No hi ha cua a la UE

El diplomàtic va precisar també que l’entrada al club comunitari “no depèn en absolut d’esperar a una cua, com esperar en una botiga perquè arribi el teu torn, segons el que va declarar l’exdiputat conservador González Pons”.

Altrament, va agregar, l’adhesió d’un país a la UE es produeix “si es compleixen les condicions econòmiques i polítiques requerides per tots els tractats que la regulen”.

El cònsol va fer referència a les paraules del ministre en funcions d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, que al novembre va declarar que l’Executiu espanyol no s’oposaria a l’ingrés d’Escòcia, si finalment es convertís en un estat de ple dret.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP), que governa a la regió i s’ha compromès a impulsar un nou referèndum d’independència abans del 2020 com a resultat del “brexit”, ha donat la benvinguda a la declaració de Vecino Quintana.

Final d’un mite

Notícies relacionades

“Aquesta és una intervenció important que acaba amb un mite popular contra la independència d’una vegada per totes”, va dir el vicepresident de l’SNP, Keith Brown, en un comunicat.

Els analistes afirmen que la possibilitat que Escòcia es quedés fora de la UE si se separava de la resta del Regne Unit va ser un dels arguments clau que va decantar la balança en contra de la secessió en el plebiscit que es va celebrar el 2014 i en el qual el 55% va rebutjar la independència.