ALIATS IDEOLÒGICS

Trump obre les portes de la Casa Blanca a l'ultranacionalista Orban

Tant Bush com Obama es van negar a rebre el primer ministre hongarès acusat de soscavar la democràcia al seu país

zentauroepp48138318 u s  president donald trump welcomes hungary s prime ministe190513202213

zentauroepp48138318 u s president donald trump welcomes hungary s prime ministe190513202213 / LEAH MILLIS

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Viktor Orban ha tornat a visitar la Casa Blanca, 21 anys després que Bill Clinton li obrís les portes durant la seva primera etapa com a primer ministre, quan es presentava amb un dirigent centrista que aspirava a integrarHongria  enl’OTAN  per allunyar-la de l’òrbita russa. Aquell mateix dirigent és avui un dels capdavanters del’ultranacionalisme xenòfob que recorre Europa, on se l’acusa de soscavar la democràcia hongaresa, emmordassar als mitjans crítics, maltractar els refugiats i alimentar l’antisemitisme i la islamofòbia. Ni George Bush ni Barack Obama el van voler rebre, però amb Donald Trump en el poder ha tornat a tenir les portes obertes de la Casa Blanca. Ja ho va dir Steve Bannon, Orban “va ser Trump abans que Trump”. 

El primer ministre hongarès ha sigut rebut alDespatx Oval amb tots els honors, en un gest que serveix per legitimar les seves polítiques malgrat el rebuig majoritari que desperten a Washington i Brussel·les. L’Administració Trump ha intentat presentar la visita com una oportunitat per allunyar Hongria de Rússia i laXina, que disfruten d’una creixent influència al país centreeuropeu. Està previst que durant l’estada a la capital nord-americana,Orban firmi dos acords per comprar míssils nord-americans d’abas mitjà i gas natural exportat des d’Amèrica del Nord. 

Interessos contraposats

Notícies relacionades

Però com subratllen els analistes a Washington, ni tan sols l’afinitat ideològica i l’admiració mútua que els dos dirigents es professen no està servint perquè Orban s’alineï amb els interessos nord-americans a la regió. D’una banda, ha ignorat les demandes del Departament d’Estat per frenar l’expulsió del país de la Universitat Central Europea del financer George Soros, que el primer ministre hongarès ha convertit en la seva bèstia negra, acusant-lo de tota mena de teories conspiradores. El Govern de Budapest també està bloquejant les converses perquè Ucraïna s’acosti a l’OTAN. I el renovat acord de cooperació militar que els EUA van firmar l’abril amb Hongria ha quedat encallat al Parlament hongarès, on el Fidesz d’Orban té la majoria. 

“Els EUA haurien de fer tot el que puguin per reforçar la democràcia liberal a Europa davant del desafiament que els partits centristes afronten davant les formacions d’ultradreta amb una agenda racista i autoritària”, ha escrit ‘The Washington Post’ en un editorial. “En lloc d’això, i amb una desvergonya creixent, Trump s’està alineant amb els enemics de la democràcia”.

Temes:

Donald Trump