TENSIÓ A L'ÀFRICA

Noves protestes a Algèria contra el cap de l'Estat interí

Milers de persones envaeixen el centre d'Alger per vuitè divendres consecutiu malgrat la convocatòria d'eleccions per al 4 de juliol

jcarbo47233020 galeria190305200350

jcarbo47233020 galeria190305200350 / RAMZI BOUDINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de ciutadans han envaït avui el centre d’Alger per vuitè divendres consecutiu malgrat la recent convocatòria d’eleccions presidencials per al 4 de juliol i fent front a la nova estratègia adoptada per la policia per frenar al moviment popular. La protesta és per expressar el rebuig de la designació del nou cap d’Estat interí, Abdelkader Bensalah, i reclamar la sortida de tots els símbols del poder de l’exmandatari Abdelaziz Bouteflika.

En un petit furgó, posant la música del mort Matub Lunas, cantant cabilenc assassinat durant el decenni negre, el Rabah i cinc amics han vingut des de la ciutat d’Azazga a Tizi Uzu i han pogut passar malgrat els punts de control mantinguts per la Gendarmeria a l’entrada est d’Alger. "Hem arribat aquest matí a les cinc per dir que s’ha de treure tota la banda", afirmava el noi.

A la Grand Post, epicentre de les protestes des del seu inici, el 22 de febrer, milers de manifestants van cridar davant el dispositiu policial "Bensalah, ves-te’n" o "silmiya silmya" (pacífica pacífica) per fer al·lusió al caràcter d’aquestes manifestacions i demanar a la policia deixar-los reclamar les seves reivindicacions de manera cívica.

Increment de la força

La policia, que ha format un cordó al voltant de la plaça, ha intentat en diverses ocasions reprimir la manifestació, la vuitena des de la designació de Bensalah com a cap d’Estat interí. "Bensalah el marroquí, Algèria als seus fills", han repetit els algerians o "el poble educat i l’Estat delinqüent", han cridat.

Fins ara, les forces policials no havien reprimit les protestes, però dimarts passat van començar a utilitzar gasos lacrimògens i canons d’aigua per dispersar milers d’estudiants, un gest que va provocar la fúria dels manifestants que des d’aleshores ocupen el centre d’Alger envoltats d’un fort desplegament.

Els congregats es van tornar cap als agents, que van acusar de protegir la cúpula de poder que ha empès Abdelaziz Bouteflika a la dimissió i van acusar aquesta cúpula d’haver-se enriquit i d’haver manejat l’expresident estant malalt, a més de responsabilitzar-la de l’aguda crisi política i social que pateix el país.

A la recerca d’una transició

Notícies relacionades

La designació de Bensalah va ser rebuda amb noves protestes contra el primer ministre algerià, Nouredin Bedaui, el mateix Bensalah i el president del Consell Constitucional, Tayeb Belaiz, que van ser reprimides per la policia.

Els congregats han reclamat "una veritable transició" dirigida per homes "íntegres" i han proposat els noms de l’extitular de Comunicació i antic ambaixador a Espanya Abdelaziz Rehabi, de l’antic primer ministre Ahmed Benbitour i de l’activista de drets humans Mustafa Buchachi, un dels líders de la mobilització.

Temes:

Algèria