CAOS AL REGNE UNIT

Corbyn titlla d'«útil» però «no concloent» la seva reunió amb May sobre el 'brexit'

Els dos líders intenten buscar una fórmula de consens que eviti una sortida traumàtica de la Unió Europea

El Parlament fa el primer pas per obligar la primera ministra a demanar una pròrroga per arribar a un acord

zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540

zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540 / TOLGA AKMEN

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera reunió entre Theresa May i Jeremy Corbyn va acabar al cap de dues hores dimecres, sense cap resultat, en la cerca d’una sortida conjunta al ‘brexit’.  El líder laborista va qualificar la trobada d’“útil”, però no “concloent”, i va dir que no havia trobat tants canvis com esperava en la posició de May. El to del comunicat governamental, una mica més optimista, parlava d’“ambient constructiu” en les converses exploratòries en què “hi ha hagut flexibilitat i compromís per acabar amb la incertesa del ‘brexit’”. Els dos equips es reuniran de nou aquest dijous.

Després d’intentar sense èxit, durant mesos, tirar endavant el seu acord en tres ocasions, amb l’ajuda dels diputats conservadors i d’Irlanda del Nord, May ha optat per buscar els vots que li falten a les files de l’oposició. Corbyn té com a prioritats que el Regne Unit es mantingui en la unió duanera i que es garanteixin els drets dels treballadors. Un sector del laborisme el pressiona, a més, perquè també recolzi un nou referèndum. La seva és una formació dividida pel ‘brexit’, igual que la dels conservadors, on creix la fúria contra May. Els euroescèptics busquen la manera de fer-la caure per la seva gran “traïció”.

Legitimar un marxista

La decisió de la primera ministra de recórrer a Corbyn per pactar la sortida d’Europa ha horroritzat els ‘tories’ radicals al “legitimar a un marxista, l’únic propòsit del qual en la vida és causar veritable mal al país”, en paraules de l’antic líder dels conservadors, Ian Duncan Smith. Dos membres de menor rang en el Govern, el Secretari d’Estat per a Gal·les, Nigel Adams, i el del ministeri per al ‘brexit’, Chris Heaton-Harris, van presentar la dimissió en desacord amb May.  Els euroescèptics han advertit que un pacte amb el laborisme pot destruir el partit. “Arribats a un punt hem de sospesar el risc d'un ‘brexit’ sense acord, amb el risc de decebre el país i obrir pas al líder d'un Govern marxista, antisemita”, li va etzibar la diputada Caroline Johnson.

Responsabilitat de tots

En la seva habitual sessió dels dimecres a la Cambra dels Comuns, la primera ministra es va defensar remarcant els punts en comú amb el cap de l’oposició.  “En realitat crec que hi ha un nombre d’apartats en què estem d’acord en relació amb el ‘brexit’. Crec que tots dos volem deixar la Unió Europea amb un acord, tots dos volem protegir els llocs de treball, volem acabar amb la llibertat de moviment, tots dos reconeixem la importància de l’acord de retirada”. Adreçant-se als diputats, els va recordar que “solucionar el ‘brexit’ és responsabilitat de tots”.

Els seus li retreuen que sol·liciti l’ajuda de Corbyn i que així li atorgui altura política, temen que hi hagi una relliscada cap a un ‘brexit’ més suau i rebutgen una pròrroga llarga. La primera ministra es va negar a descartar per complet la participació en els comicis europeus, si Brussel·les hi insistís com a condició per a l’extensió de l’article 50. 

Pròrroga per llei

Un grup de diputats de tots els partits van aprovar precisament en votació (315, davant 310 vots) el primer tràmit per forçar legalment May a sol·licitar un període ampli de pròrroga per al ‘brexit’.

Notícies relacionades

May també es va entrevistar amb la líder independentista escocesa, Nicola Sturgeon, que s’havia reunit prèviament amb Corbyn. La ministra principal d’Escòcia es va mostrar escèptica. “No estic segura que la primera ministra vulgui un compromís”, va declarar.

En un comunicat, els petits partits i grups dels Comuns, (escocesos, gal·lesos, verds, liberals i el nou grup de diputats independents), van demanar que se sotmeti a referèndum qualsevol sortida que s’aprovi sobre el ‘brexit’.