CRISI AL PAÍS CARIBENY

La Creu Roja accepta entregar ajuda humanitària a Veneçuela

L'organització es compromet a fer-ho si es respecta la seva independència i no hi ha ingerència política

L'oenagé estaria en condicions de repartir menjar i medicaments a 650.000 persones en 15 dies

zentauroepp47348037 locals line up to replace empty propane gas drums in las min190314183830

zentauroepp47348037 locals line up to replace empty propane gas drums in las min190314183830 / RONALDO SCHEMIDT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Després d’haver sostingut reunions amb institucions de l’Estat, organitzacions socials, humanitàries i polítiques, estic en capacitat d’anunciar que la FIRC comptarà amb les condicions legals i tècniques per treballar al país, per accedir a l’ajuda humanitària que tant es necessita", va revelar des de la mateixa Caracas el president de la Creu Roja Internacional, Francesco Rocca. 

L’operatiu tindria les característiques del que es va fer a Síria i serà factible sempre que es compleixi amb el seu "protocol de no politització".  La Creu Roja estarà en condicions de repartir menjar i medicaments a 650.000 persones "en un termini de 15 dies" tot seguint un postulat essencial de l’organització: "imparcialitat i independència".  Rocca va dir que es farà una "crida" internacional per captar donacions.

El 23 de febrer passat, l’Estat veneçolà va impedir la seva entrada da les fronteres amb el Brasil i Colòmbia al·legant que es tractava d’un intent de desestabilització dels Estats Units i els seus aliats. "La distribució de l’ajuda humanitària és un treball que realitza la Creu Roja sola sense recolzament ni de l’Administració de Maduro ni la de Guaidó", puntualitza Rocca.

"Gran conquista"

Notícies relacionades

Malgrat el remarcat de Rocca, Guaidó, el líder parlamentari que els Estats Units i uns altres 50 països van reconèixer com a president "encarregat" de Veneçuela no es va demorar a presentar aquestes declaracions com un triomf de l’oposició. Per a Guaidó, que acaba de ser inhabilitat per 15 anys per exercir càrrecs polítics per part de les autoritats estatals, el pas fet per la Creu Roja és "una gran conquista". "En els pròxims dies estarem rebent importants recolzaments mèdics per contenir aquesta tragèdia", ha afegit el dirigent. L’assistència, ha recalcat, obeeix a "la pressió" exercida. "La lluita pel bé de tots dona fruits", ha asseverat.

A través de les xarxes socials, Guaidó ha tornat a convocar els veneçolans per protestar dissabte als carrers contra els efectes de la crisi energètica. "No ens aturem! Hi anem per l’ajuda al nostre sistema elèctric i a preparar l’operació Llibertat per cessar la usurpació". Guaidó espera que les mobilitzacions col·loquin l’oposició en una situació de més fortalesa política per forçar els canvis en el poder.