CRISI A CARACAS

Rússia mantindrà els seus militars a Veneçuela «el temps que calgui»

Els soldats russos «no modifiquen l'equilibri de poder a la regió», afirma el Ministeri rus d'Exteriors

zentauroepp47504094 file photo  russian president vladimir putin  r  shakes hand190328190617

zentauroepp47504094 file photo russian president vladimir putin r shakes hand190328190617 / Maxim Shemetov

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Kremlin no s’arronsa davant les advertències nord-americanes i sota cap concepte retirarà els soldats enviats a Veneçuela, la presència dels quals va ser detectada el cap de setmanapassat. En una trobada amb la premsa, la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zakhàrova, ha advertit aquest dijous que els militars del seu país romandran a l’Estat caribeny “tot el temps que calgui; el temps que necessiti el Govern de Veneçuela”.

El personal enviat a Caracas, descrit per Moscou com a “especialistes”, no participarà en operacions militars, segons han informat fonts diplomàtiques veneçolanes a la capital russa a l’agència Interfax. La seva presència en territori veneçolà ha provocat que Washington elevés el to amb Moscou, amb greus amenaces pronunciades pel president dels EUA, Donald Trump, que va arribar a dir que “totes les opcions” es contemplaven per expulsar els militars russos.

Notícies relacionades

Zakhàrova no s’ha mossegat la llengua i ha fet servir paraules agressives per respondre al líder de la Casa Blanca. “Rússia no altera l’equilibri de forces a la regió; Rússia no amenaça ningú, a diferència d’altres a Washington”, ha indicat la portaveu, que sosté que el desplegament rus és perfectament legal i obeeix a un acord bilateral de cooperació militar. Segons Dmitri Peskov, portaveu presidencial, el centenar de militars van viatjar a Veneçuela per donar compliment a contractes d’armes prèviament firmats.

Recolzament del Kremlin a Nicolás Maduro 

Moscou manté ferm el seu recolzament al Govern de Nicolás Maduro, convertit en un dels seus grans aliats a Amèrica Llatina des dels temps del president Hugo Chávez. L’anterior mandatari veneçolà va voler convertir el seu país en una potència regional capaç d’enfrontar-se a Washington, i va adquirir gran quantitat de material bèl·lic rus, en particular caces SU30mk2, a banda de tancs, artilleria i bateries de míssils antiaeris S-300, uns dels més avançats del món. Fins i tot es va acordar obrir una fàbrica de fusells kalàixnikov a Veneçuela. No obstant, els problemes econòmics de l’Executiu de Caracas han motivat que els retards en els pagaments es vagin acumulant.