CRISI AL PAÍS CARIBENY

Un nou tall elèctric bloqueja l'activitat quotidiana a Veneçuela

El Govern de Maduro insisteix en la hipòtesi d'un sabotatge i Guaidó ho nega

Trump rebutja la presència de militars russos al país sud-americà

zentauroepp47523381 a woman uses the light of a makeshift lantern to work at the190327161400

zentauroepp47523381 a woman uses the light of a makeshift lantern to work at the190327161400 / CARLOS GARCIA RAWLINS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela segueix sense llum i el problema amenaça de transformar-se en costum. A les cinc del matí (les 8.00 hores a Espanya) es va produir una nova apagada que va afectar una gran part de Caracas i diversos estats del país. La vicepresidenta, Delcy Rodríguez, va anunciar la suspensió de les activitats escolars i laborals. Tot queda suspès en l’aire mentre s’intenta restituir el sistema elèctric nacional des de la central hidroelèctrica de Guri, al meridional estat de Bolívar.

“Els criminals van generar un incendi al pati de 765 kva (uns 612 kw), amb la intenció perversa de danyar de manera definitiva la generació i transmissió de la càrrega”, havia dit dimarts Jorge Rodríguez, ministre de Comunicació i portaveu de Nicolás Maduro. Però aquest dimecres, Rodríguez va dir que l’apagada va ser conseqüènciad’un “error” en una línia que va generar inestabilitat en un sistema que no s’ha aconseguit posar en complet funcionament després de l’“atac terrorista”. L’acció, va assegurar, ha buscat “generar una situació de caos a tot el país”. El Ministeri Públic va anunciar l’inici d’una investigació sobre els fets.

Juan Guaidó, el líder parlamentari al quals els EUA i 50 països més van reconèixer com a president ‘encarregat’, no té intencions d’esperar un veredicte judicial. Per això, al mig d’una ciutat sense energia va convocar noves manifestacions per a aquest dissabte. El daltabaix energètic és vist per l’oposició com l’oportunitat de mobilitzar les majories a favor d’un canvi promès però que encara no ha arribat. De moment, Guaidó no ha pogut trencar l’aliança de Maduro amb la cúpula militar. El jove diputat rebutja la hipòtesi d’un sabotatge contra les instal·lacions. L’enginyer Miguel Lara, expresident de l’oficina estatal responsable de l’operació del sistema elèctric, va considerar que el problema obeeix que “el deteriorament accelerat del sistema elèctric s’ha aprofundit principalment perquè actualment el país genera molt menys del que es produïa fa 20 anys”.

Angoixa

Enmig de la polèmica, la societat ha tornat a sentir la mateixa angoixa que es va instal·lar el 8 de març, quan al llarg de més de 100 hores el territori no va tenir fluid elèctric. I com en aquell tall inèdit, es van tornar a fer malbé aliments i electrodomèstics. Els pacients no van poder complir els seus tractaments mèdics. Traslladar-se a les ciutats es va convertir una altra vegada en una gesta. 

Notícies relacionades

La falta de llum afecta el bombatge d’aigua en una Caracas que ja patia talls abans de l’apagada. Heryck Rangel, responsable del Ministeri per a l’Ecosocialisme, va dir que s’ha activat un pla especial de recolzament a la població per a l’accés al vital líquid a través de diferents preses habilitades als parcs nacionals i recreacionals. Fins aquí els ciutadans s’aprovisionaran amb el que tinguin a mà.

Trump demana la sortida de Rússia

En aquest context, Donald Trump ha rebutjat la presència de militars russos a Veneçuela. “Rússia ha de sortir”, ha dit durant una trobada a la Casa Blanca amb Fabiana Rosales, la dona de Guaidó. Diumenge passat, dos avions a l’aeroport internacional de Maiquetía. Segons la premsa de Caracas, a bord hi havia uns 100 militars. El Departament d’Estat nord-americà havia advertit dilluns que no es quedaria “de braços plegats mentre Rússia exacerba les tensions a Veneçuela”. Moscou ha defensat la legalitat de la seva cooperació militar amb Maduro, aprofundint un vincle que havia començat amb Hugo Chávez.