ATAC SUPREMACISTA

Nova Zelanda inicia els tràmits per prohibir les armes semiautomàtiques

La primera ministra, Jacinda Ardern, espera que la nova llei estigui llesta el pròxim 11 d'abril

nz-armas / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardernprimera ministraNova Zelanda, Jacinda Ardern, ha anunciat que el seu país prohibirà les armes militars semiautomàtiques com les utilitzades en l’atac supremacista de divendres passat, mentre que la policia ha identificat totes les víctimes.

En una compareixença televisada, Ardern ha explicat que espera que la nova llei sobre ús d’armes estigui llesta el pròxim 11 d’abril, una iniciativa que ha rebut un ampli recolzament ciutadà després de la matança en la qual van morir 50 persones en dues mesquites.

"Ara, sis dies després de l’atac, anunciarem una prohibició de tots els rifles d’assalt i semiautomàtics d’estil militar a Nova Zelanda", va dir la mandatària.

"Totes les armes semiautomàtiques d’estil militar utilitzades durant l’atac terrorista del divendres 15 de març seran prohibides", ha afegit Arden per precisar que el projecte de llei es presentarà davant del Parlament quan es reuneixi a l’abril.

Així mateix prohibirà els carregadors d’alta capacitat i les peces que s’utilitzen perquè alguns rifles no semiautomàtics es transformin en MSSA, com presumptament va passar amb un dels rifles utilitzat durant l’atac a les mesquites.

La proposta legislativa inclou excepcions com en el control de plagues i les competicions internacionals de tir de la policia i les forces de Defensa.

Excepció

També s’exclouran de la prohibició els rifles i les escopetes de calibre 0.22 que s’utilitzen comunament per a la caça d’ànecs, segons un comunicat de l’oficina d’Ardern que dona detalls de la mesura proposada.

Notícies relacionades

La reforma va de la mà d’una amnistia per a aquells que entreguin les seves armes, així com d’un pla de recompra per part de les autoritats que serà anunciat més endavant.

En un comunicat, la policia va informar que va culminar la identificació de totes les víctimes de l’atac atribuït a l’australià Brenton Tarrant, de 28 anys, que va disparar amb armes semiautomàtiques contra els musulmans que resaven en les mesquites Al-Noor i Linwood de Christchurch, a l’Illa Sud.