atemptat supremacista

Brenton Tarrant va enviar un correu a la primera ministra neozelandesa nou minuts abans d'atemptar

El missatge va ser posat en mans de la policia però no contenia detalls específics sobre els atacs

Els familiars reclamen els cossos per complir el ritu funerari dins de les 24 hores posteriors a la mort

zentauroepp47361242 new zealand190315112416

zentauroepp47361242 new zealand190315112416 / TV NEW ZEALAND

2
Es llegeix en minuts
Efe

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, ha revelat aquest diumenge quenou minuts abans de l’assalt a la primera de les dues mesquites atacades la seva oficina va rebre per correu electrònic el manifest en què Tarrant justificava la seva acció, i que també va ser enviat a uns altres 30 destinataris, inclosos polítics, institucions i mitjans de comunicació. Segons la governant, el correu va ser posat en mans de responsables de seguretat dos minuts després de la seva recepció, però “no incloïa ni el lloc ni dades específiques” sobre l’atac.

La primera ministra també va dir que aquest dilluns, el primer dia feiner de la setmana, es reforçarà la presència policial a Christchurch, i que aquesta es mantindrà a les mesquites de tot el país durant la celebració de pregàries.

El comissionat de la policia, Mike Bush, va afegir poc després que a partir de dilluns hi haurà una “alta presència policial” a escoles, negocis i locals de lleure a tot el territori neozelandès “perquè tothom se senti segur en el que hagi de fer”. Bush també va defensar la rapidesa de la resposta a l’atemptat per part de la policia que, segons va dir, als sis minuts del primer avís ja tenia agents a la zona, en deu minuts va desplegar el seu esquadró armat, i en 36 ja tenia el principal sospitós sota custòdia. 

Entrega dels cossos

Les autoritats de Nova Zelanda començaran aquest diumenge a tornar als familiars els cossos dels cinquanta morts en l’atemptat de Christchurch, va anunciar Ardern. Familiars i representants de la comunitat musulmana demanen des de dissabte que s’acceleri aquesta entrega per poder efectuar els ritus funeraris de conformitat amb la seva religió, que estableix un termini d’unes 24 hores per enterrar els morts.

“Els cossos comencen a ser tornats al final de la tarda. En serà un petit nombre. Esperem que totes les restes hagin sigut tornades dimecres”, va declarar Ardern a la premsa a Wellington després de reunir-se amb la comunitat musulmana de la capital. Tant el Govern com la policia neozelandesa han expressat la seva comprensió i interès a satisfer aquesta demanda, però han demanat paciència perquè els forenses acabin la identificació dels cadàvers.

La cap dels forenses, Deborah Marshall, va afegir poc després que la identificació de víctimes va començar aquest matí i que espera que al final de la jornada puguin entregar-se les primeres restes a les famílies. La forense va dir que era conscient de les “qüestions culturals” sobre el tracte dels morts i va assegurar que el seu equip treballa “tan ràpid com pot seguint els estàndards internacionals.

“No hi ha res pitjor que donar el cos equivocat als familiars, que és el que passa quan es va amb presses”, va dir Marshall a la roda de premsa.

Notícies relacionades

Sobre el principal sospitós i únic imputat ara per ara,l’australià Brenton Tarrant, de 28 anys, Ardern va informar que es troba en una cel·la de màxima seguretat a l’espera de comparèixer de nou davant del jutge el 5 d’abril. La primera ministra va dir que havia demanat consell sobre una possible repatriació de Tarrant, imputat de moment amb un càrrec d’assassinat, però va assegurar que tant l’acusació com el judici tindran lloc a Nova Zelanda. “Afrontarà la justícia a Nova Zelanda per l’atac terrorista que ha comès aquí”, va aclarir Ardern.

El Govern neozelandès preveu reunir-se demà dilluns, quan rebi un informe preliminar sobre l’atemptat, i abordarà les discussions preliminars sobre polítiques, inclosa la de la reforma de la llei que regula la possessió d’armes.

Temes:

Nova Zelanda