30 set 2020

Anar al contingut

Una noia saudita que renuncia a l'islam s'atrinxera a Bangkok per evitar la deportació

Fonts del Govern tailandès asseguren que no autoritzaran la seva entrega

Adrián Foncillas

Una noia saudita que va renunciar a l’islam s’ha tancat a l’habitació d’un hotel tailandès per evitar ser retornada al seu país. El cas de Rahaf Mohammed Alqunun, que tem ser assassinada, ha atret l’atenció global des que va fugir de la seva família dos dies enrere i va obrir un compte de Twitter, que ja compta amb desenes de milers de seguidors. Fonts del Govern de Tailàndia han informat que no es durà a terme la deportació.

La noia, de 18 anys, va escapar-se durant les vacances familiars a Kuwait i va volar a Tailàndia amb la intenció d’arribar a Austràlia per demanar asil. Però, segons la seva versió, oficials saudites la van abordar ahir a l’aeroport de Suvarnabhumi i van requisar-li el passaport. Les versions difereixen: Rahaf insisteix que disposava de visat per a Austràlia mentre que l’ambaixada saudita afirma que va ser detinguda perquè no tenia vol de tornada.

Enmig del conflicte hi ha la policia tailandesa, que espera davant la porta de l’habitació del seu hotel. El cap d’Immigració, Surachate Hakparn, va revelar ahir que havien “enviat funcionaris per cuidar-se’n”. També va explicar que la noia va fugir per evitar un matrimoni imposat i que està preocupada per les conseqüències. "És un problema familiar", va concloure. El pla era tornar avui Rahaf però els seus defensors han cridat victòria després que un vol cap a Kuwait s’enlairés aquest matí sense ella a bord. 

Les organitzacions de drets humans han expressat el seu neguit pel destí de la noia. Human Rights Watch ha acusat Bangkok de fabricar una història sobre una petició de visat denegada a Austràlia quan ja tenia el vol i ni tan sols tenia pensat entrar a Tailàndia. El país del sud-est asiàtic, governat des del 2014 pels militars colpistes, no ha firmat els acords internacionals que faculten la petició de refugi.

La noia va dir que no sortiria de l’hotel fins que pogués parlar amb l’Agència de Refugiats de les Nacions Unides que, finalment, li ha donat empara. Ja ha demanat ajuda a Europa, els Estats Units, el Canadà i Austràlia, mentre la seva causa guanya impuls global. George Schmidt, ambaixador alemany a Tailàndia, ha recolzat Rahaf des de Twitter i ha revelat que està en contacte amb altres cancelleries per resoldre el problema. Sarah Hanson-Young, senadora australiana, ha exigit a Canberra que alleugereixi l’expedició de documents perquè pugui volar.

"La meva vida està en perill"

“Em mataran. La meva vida està en perill. La meva família amenaça de matar-me per les qüestions més trivials”, ha alertat la noia, de 18 anys. Diu haver planejat la fuga des que tenia 16 anys per eludir el maltractament físic i mental. En una entrevista al mitjà de 'The New York Times' va revelar que va estar tancada durant sis mesos a la seva habitació per una tallada de cabells aliena als gustos familiars. Una amiga sosté que la seva renúncia a l’islam la condemna a ser assassinada per la família.

El cas recorda el de Dina Ali Lasloom, una altra noia saudita, que va ser detinguda en un aeroport filipí el 2017 quan fugia de la família. Funcionaris de l’aeroport van revelar als activistes que va demanar ajuda a crits mentre era introduïda per força en un avió. Es desconeix el seu destí després de la tornada a l’Aràbia Saudita.