OPERACIÓ CONTRA EL CRIM ORGANITZAT

Alemanya participa en un cop internacional contra la màfia italiana

En l'operatiu, realitzat també a Itàlia, Holanda i Espanya, s'ha detingut 90 persones vinculades a la 'Ndrangheta

El clan calabrès controla el trànsit de cocaïna a Europa i factura uns 43.000 milions d'euros anuals

zentauroepp46144995 policemen walk on december 5  2018 in front of the residenti181205125340

zentauroepp46144995 policemen walk on december 5 2018 in front of the residenti181205125340 / OLIVER BERG

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit del 15 d’agost del 2007 sang italiana va tacar els carrers de Duisburg. Després d’un sopar d’aniversari a la pizzeria Da Bruno, un grup de sis homes d’entre 16 i 39 anys van pujar als seus vehicles. Mai arribarien a casa. Fins a 70 trets van cosir unes víctimes que van ser rematades amb trets de gràcia al cap. La 'Ndrangheta, la màfia calabresa, havia causat en ple centre de la ciutat alemanya el seu primer gran bany de sang internacional.

Onze anys després de la matança, aquest dimecres Alemanya ha assestat un dur cop a una de les organitzacions criminals més poderoses del món. A primera hora del matí la policia ha desplegat un extens operatiu per tot el país dirigit contra 47 acusats. Segons Der Spiegel, aquest se centraria especialment en membres de les famílies Mammoliti Giorgi, pertanyents a la ‘Ndrangheta. Desenes de persones han sigut detingudes i s’han registrat un centenar de locals i apartaments. La investigació se centra en el trànsit de cocaïna il’emblanquiment de diners.

Aquesta macrobatuda forma part de la investigació més extensa de la història de l’Oficina Federal de la Policia Criminal (BKA) contra la màfia italiana en terra alemany. Realitzada en els estats de Renània del Nord-Westfàlia i Baviera, més de 440 agents de la policia federal, local i forces especials de la unitat antiterrorista han participat en una operació coordinada internacionalment.

Cop internacional

Tot i que encara es desconeixen detalls específics del cas, aquest cop a la ‘Ndrangheta és el resultat de dos anysd’investigació conjunta de l’autoritat judicial europea Eurojust, un grup transnacional en què Alemanya ha treballat amb Itàlia i els Països Baixos i en què també han participat Espanya, Bèlgica i Suïssa. Segons la policia italiana, ja hi hauria fins a 90 detinguts en una operació que segueix en marxa.

Notícies relacionades

La ‘Ndrangheta és coneguda com la màfia més poderosa d’Itàlia i una de les més perilloses i temudes del món. Gestionada des de les silencioses muntanyes de Calàbria, la regió més pobra d’Itàlia, aquesta ritualística i opaca organització criminal controla el trànsit de cocaïna a Europa, un sucós negoci que li permet facturar uns 43.000 milions d’euros anuals, segons dades de la Fiscalia de Catanzaro. Com una multinacional, la ‘Ndrangheta ha desplegat els seus tòxics tentacles lucratius per mig món. Segons l’agència Ansa, les operacions policials s’estenen fins a Amèrica del Sud.

L’objectiu d’aquesta investigació, les famílies Mammoliti i Giorgi, formen part delsPelle-Romeo, un dels dos clans de la ‘Ndrangheta enfrontats des del 1991. Les víctimes de les massacre de Duisburg eren membres d’aquesta família. El bany de sang va ser una clara ‘vendetta’ perpetrada pelsStrangio-Nirta, l’altre clan en disputa. Les constants baralles entre els dos bàndols han portat que el poble calabrès de San Luca, bressol d’aquesta organització criminal, no celebri eleccions des del 2008. Ningú s’atreveix a presentar-se a l’alcaldia en aquest reducte de l’Aspromonte tacat de sang i pólvora.