CAMPANYA ELECTORAL

Les dones cridades a fer història en les eleccions dels EUA

Dones índies, musulmanes, negres o transsexuals aspiren a trencar dimarts algunes de les barreres històriques de la política nord-americana

zentauroepp44588818 file   in this nov  6  2008 file photo  rashida tlaib  a dem180809223524

zentauroepp44588818 file in this nov 6 2008 file photo rashida tlaib a dem180809223524 / Al Goldis

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’advocada d’origen palestí Rashida Tlaib està cridada a convertir-se en la primera diputada musulmana en la història dels Estats Units. Deb Haaland, de la tribu dels indis poble, en la primera nadiua americana. A Massachusetts, la socialista Ayanna Pressley podria ser la primera dona negra a representar el seu estat al Congrés, la mateixa fita que té a l’abast la republicana d’origen asiàtic Pearl Kim, a Pennsilvània. Aquests són alguns dels noms que podrien fer història en les eleccions de dimarts als Estats Units, uns comicis en què es batrà el rècord de dones que competeixen com a candidates. 

Aquest serà el “segon any de la dona”, un títol que segueix la línia d’aquelles eleccions del 1992, quan es van trencar els registres de dones elegides per a càrrecs públics. El detonador llavors de la seva elevada participació com a candidates va ser el procés de nominació del jutge Clarence Thomas al Tribunal Suprem, marcat pel testimoni d’Anita Hill, la dona que va ser humiliada per un panel de senadors després d’acusar el magistrat d’assetjament sexual. En aquesta ocasió, són el sexisme i la misogínia del president Donald Trump el que ha fet mobilitzar políticament les dones.

Notícies relacionades

Vint-i-duescompeteixen ara per un escó de senadora i 235 pugnen per entrar a la Cambra de Representants. Algunes ho tenen complicat, però en el millor dels casos, si totes resultessin elegides, la seva representació a les dues cambres continuarà estant molt lluny de la paritat. A la cambra baixa representarien el 24% del total dels escons, i poc més del 20% a la cambra alta, segons el Center for American Women in Politics.

Això no treu que s’estiguiavançant cap a la normalització en tots els sentits, no només de gènere, sinó també racial i religiosa. A Vermont, Christine Hallquist competeix per ser la primera governadora transsexual del país; des de Geòrgia, Stacey Abrams podria ser la primera governadora negra; i des d’Idaho, Paulette Jordan, la primera governadora nadiua americana.