ELS RESPONSABLES D'UN CRIM

L'esquadró assassí: Identificats els 15 membres del comando saudita

La policia turca ha identificat el grup de 15 homes que va viatjar a Istanbul des de Riad per, segons les investigacions, assassinar el periodista Khashoggi

zentauroepp45513652 adds name of suspect   in a frame from surveillance camera f181019170111

zentauroepp45513652 adds name of suspect in a frame from surveillance camera f181019170111

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tots van arribar i se’n van anar d’Istanbul  amb poques hores de diferència el dia 2 d’octubre. Tots eren al consolat de l’Aràbia Saudita a la ciutat turca, esperant rere la porta que el periodista Jamal Khashoggi entrés a demanar uns papers. Tots, segons les investigacions policials, són els responsables del seu presumpte assassinat: se’ls considera l’esquadró de la mort.

Són 15 –que van arribar a Turquia en dos avions privats propietat del Govern saudita– i són, sobretot, la majoria d’ells, alts rangs en diferents departaments governamentals de Riad. A prop, per tant, de la corona saudita i d’on emana el poder: del príncep hereu Mohamed Bin Salman.

Salah Mohamed Tubaigy, 47

Salah Mohamed Tubaigy, 47La premsa turca assenyala aquest metge forense –educat a Escòcia i Austràlia– com l’assassí material de Khashoggi. Segons filtracions policials, Tubaigy va esquarterar viu el periodista durant set minuts. “Poseu-vos els cascos amb música. Sempre ho faig quan estic fent aquesta feina”, diu el metge forense, suposadament, en àudios que posseeix la policia turca, però que no han sigut publicats.

Tubaigy, alt rang en el Ministeri de l’Interior saudita, es va emportar, de viatge amb ell a Istanbul, una serra per tallar ossos, diu la policia turca.

Maher Abdulaziz Mutreb, 47

Maher Abdulaziz Mutreb, 47Aquest coronel i membre de les forces aèries saudites va treballar, durant dos anys, a l’ambaixada del seu país a Londres. Més tard, amb l’arribada de Mohamed Bin Salman al poder, passaria a formar part del seu cos de seguretat personal: viatjaria amb ell, el 2018, en visites oficials a tercers països, entre ells EspanyaFrança i els Estats Units.

Abdulaziz Mohamed Alhawsawi, 31

Abdulaziz Mohamed Alhawsawi, 31Es tracta d’un altre membre de l’equip de seguretat personal del príncep hereu, segons ‘The New York Times’. Probablement, també membre del regiment de la Guàrdia Real saudita: algú amb el seu mateix nom figura en aquesta posició governamental.

Thaar Ghaleb Alharbi, 39

Thaar Ghaleb Alharbi, 39També, suposadament, membre de l’equip de seguretat de la Guàrdia Reial de l’Aràbia Saudita, Alharbi va arribar a ser lloctinent l’octubre de l’any passat per defensar un palau reial a la ciutat de Jedá d’un atac d’un assaltant. L’atacant, armat amb un Kalàixnikov, va matar dos guàrdies reals i en va ferir tres més.

Mohamed Saad Alzahrani, 30

Mohamed Saad Alzahrani, 30Un altre membre de la Guàrdia Reial saudita. Alzahrani va ser contactat per ‘The Washington Post’ –el diari per al qual col·laborava Jamal Khashoggi, el periodista assassinat– i va negar estar involucrat en la seva desaparició i possible assassinat.

Naif Hasan Alarifi, 32

Naif Hasan Alarifi, 32Identificat com a membre de les forces especials, Alarifi ha sigut llistat com a treballador de l’oficina del príncep hereu.

Khalid Aedh Alotaibi, 30

Khalid Aedh Alotaibi, 30Segons les investigacions, un altre membre més de la Guàrdia Reial. Aquest cos és l’encarregat de protegir els membres de la família reial.

Mustafà Mohamed Almadani, 57

Mustafà Mohamed Almadani, 57Suposadament membre dels serveis d’intel·ligència saudites. A diferència dels altres, va abandonar Istanbul en un vol comercial unes hores més tard: el dia 3 d’octubre pocs minuts després de mitjanit.

Meshal Saad M Albostani, 31

Meshal Saad M Albostani, 31

D’acord amb un diari turc, aquest lloctinent i membre de la Guàrdia Reial saudita va morir suposadament aquest dijous en un accident de cotxe a Riad. La informació, no obstant, no ha sigut confirmada.

Walid Abdulà Alsehri, 38

Walid Abdulà Alsehri, 38Conforme a les investigacions, promogut l’any passat a cap d’esquadró dins de les forces aèries saudites. Qui el va promocionar va ser el mateix Mohamed Bin Salman.

Mansur Othman Abahusein, 46

Mansur Othman Abahusein, 46Membre de la intel·ligència saudita i coronel en el Directorat de Defensa Civil.

Fahad Shabib Albalawi, 33

Fahad Shabib Albalawi, 33Guàrdia Reial.

Badr Lafi Alotaibi, 45

Badr Lafi Alotaibi, 45Major en els serveis d’intel·ligència saudites.

Saif Saad Alqahtani, 45

Notícies relacionades

Saif Saad Alqahtani, 45Al servei de Mohamed Bin Salman i del Palau Reial a Riad, segons ‘The Washington Post’.

Turki Muserref Alsehri, 36

Turki Muserref Alsehri, 36La seva posició dins del règim saudita és desconeguda.