Anar al contingut

ELS RESPONSABLES D'UN CRIM

L'esquadró assassí: Identificats els 15 membres del comando saudita

La policia turca ha identificat el grup de 15 homes que va viatjar a Istanbul des de Riad per, segons les investigacions, assassinar el periodista Khashoggi

Adrià Rocha Cutiller

L'esquadró assassí: Identificats els 15 membres del comando saudita

Tots van arribar i se’n van anar d’Istanbul  amb poques hores de diferència el dia 2 d’octubre. Tots eren al consolat de l’Aràbia Saudita a la ciutat turca, esperant rere la porta que el periodista Jamal Khashoggi entrés a demanar uns papers. Tots, segons les investigacions policials, són els responsables del seu presumpte assassinat: se’ls considera l’esquadró de la mort.

Són 15 –que van arribar a Turquia en dos avions privats propietat del Govern saudita– i són, sobretot, la majoria d’ells, alts rangs en diferents departaments governamentals de Riad. A prop, per tant, de la corona saudita i d’on emana el poder: del príncep hereu Mohamed Bin Salman.

Salah Mohamed Tubaigy, 47

La premsa turca assenyala aquest metge forense –educat a Escòcia i Austràlia– com l’assassí material de Khashoggi. Segons filtracions policials, Tubaigy va esquarterar viu el periodista durant set minuts. “Poseu-vos els cascos amb música. Sempre ho faig quan estic fent aquesta feina”, diu el metge forense, suposadament, en àudios que posseeix la policia turca, però que no han sigut publicats.

Tubaigy, alt rang en el Ministeri de l’Interior saudita, es va emportar, de viatge amb ell a Istanbul, una serra per tallar ossos, diu la policia turca.

Maher Abdulaziz Mutreb, 47

Aquest coronel i membre de les forces aèries saudites va treballar, durant dos anys, a l’ambaixada del seu país a Londres. Més tard, amb l’arribada de Mohamed Bin Salman al poder, passaria a formar part del seu cos de seguretat personal: viatjaria amb ell, el 2018, en visites oficials a tercers països, entre ells EspanyaFrança i els Estats Units.

Abdulaziz Mohamed Alhawsawi, 31

Es tracta d’un altre membre de l’equip de seguretat personal del príncep hereu, segons ‘The New York Times’. Probablement, també membre del regiment de la Guàrdia Real saudita: algú amb el seu mateix nom figura en aquesta posició governamental.

Thaar Ghaleb Alharbi, 39

També, suposadament, membre de l’equip de seguretat de la Guàrdia Reial de l’Aràbia Saudita, Alharbi va arribar a ser lloctinent l’octubre de l’any passat per defensar un palau reial a la ciutat de Jedá d’un atac d’un assaltant. L’atacant, armat amb un Kalàixnikov, va matar dos guàrdies reals i en va ferir tres més.

Mohamed Saad Alzahrani, 30

Un altre membre de la Guàrdia Reial saudita. Alzahrani va ser contactat per ‘The Washington Post’ –el diari per al qual col·laborava Jamal Khashoggi, el periodista assassinat– i va negar estar involucrat en la seva desaparició i possible assassinat.

Naif Hasan Alarifi, 32

Identificat com a membre de les forces especials, Alarifi ha sigut llistat com a treballador de l’oficina del príncep hereu.

Khalid Aedh Alotaibi, 30

Segons les investigacions, un altre membre més de la Guàrdia Reial. Aquest cos és l’encarregat de protegir els membres de la família reial.

Mustafà Mohamed Almadani, 57

Suposadament membre dels serveis d’intel·ligència saudites. A diferència dels altres, va abandonar Istanbul en un vol comercial unes hores més tard: el dia 3 d’octubre pocs minuts després de mitjanit.

Meshal Saad M Albostani, 31

D’acord amb un diari turc, aquest lloctinent i membre de la Guàrdia Reial saudita va morir suposadament aquest dijous en un accident de cotxe a Riad. La informació, no obstant, no ha sigut confirmada.

Walid Abdulà Alsehri, 38

Conforme a les investigacions, promogut l’any passat a cap d’esquadró dins de les forces aèries saudites. Qui el va promocionar va ser el mateix Mohamed Bin Salman.

Mansur Othman Abahusein, 46

Membre de la intel·ligència saudita i coronel en el Directorat de Defensa Civil.

Fahad Shabib Albalawi, 33

Guàrdia Reial.

Badr Lafi Alotaibi, 45

Major en els serveis d’intel·ligència saudites.

Saif Saad Alqahtani, 45

Al servei de Mohamed Bin Salman i del Palau Reial a Riad, segons ‘The Washington Post’.

Turki Muserref Alsehri, 36

La seva posició dins del règim saudita és desconeguda.