Camí de les urnes

ERC reivindica el lideratge davant la «decadència» de Junts i PSC

Els republicans porten la campanya a ‘casa’ del president i s’erigeixen com a vot «segur»

ERC reivindica el lideratge davant la «decadència» de Junts i PSC

QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC va dedicar ahir el seu míting central de campanya a defensar les virtuts del lideratge del seu candidat i president de la Generalitat, Pere Aragonès. Per fer-ho va anar fins a la seva localitat natal, Pineda de Mar. Podria sorprendre aquesta entrega republicana a la defensa del líder, tenint en compte que la mateixa ERC ha dedicat moltes hores de mítings a carregar contra el «personalisme» de Junts amb Carles Puigdemont i el dels socialistes amb Pedro Sánchez. Però la idea d’Esquerra ahir era defensar que Aragonès encarna el lideratge d’un «projecte col·lectiu» allunyat d’egos i centrat en el progrés de Catalunya en termes socials –Estat de benestar i finançament– i de procés –referèndum–.

La proposta d’ERC va ser presentar-se com un partit de renovació tot i que sigui el que ostenti actualment la presidència de la Generalitat. L’argument esgrimit és que fa tres anys que lideren el Govern, davant els anteriors quaranta en què han sigut Junts –a través de CiU– i el PSC els que s’han repartit la presidència. Així, Aragonès va demanar un segon mandat al capdavant de la Generalitat per evitar la «decadència» de Catalunya en mans dels seus dos grans rivals a les urnes.

¿Per què decadència? Segons ell, perquè el PSC és un partit que es doblarà als interessos «de la Moncloa», mentre que Junts tornarà a les polítiques d’austeritat que ja va fer Artur Mas a principis de la dècada passada: «Si voteu els de les retallades, tornen les retallades». «Si ERC no continua, tornaran els projectes del passat», va concloure. Aragonès va fer una crida a la mobilització presentant el seu partit com l’únic «vot segur i ferm».

Les enquestes no li són favorables, però ell, i també el seu entorn, asseguren que poc li importa. Ahir, des de la plaça Espanya de Pineda de Mar (Maresme), es va respirar un a totes i que sigui el que hagi de ser.

En els primers deu dies de campanya, ERC ha dedicat el seu discurs bàsicament a dues qüestions: defensar la seva obra de Govern i disparar per igual als seus dos rivals a les urnes, PSC i Junts. Per defensar el seu llegat a la Generalitat, Aragonès ha explicat una vegada i una altra les inversions socials fetes a través dels dos pressupostos que ha aconseguit aprovar (2022 i 2023). Cita, entre d’altres, la gratuïtat de les escoles bressol, el reforç de les plantilles de professors, sanitaris i mossos i les inversions industrials captades com la recent de Chery.

Notícies relacionades

Elogis de Junqueras

Ahir, el fil conductor va ser reivindicar que, malgrat les nuvolades, ERC encara té la presidència de la Generalitat i que la defensarà fins al final digui el que digui la demoscòpia. «Som a casa del president», va dir la primera oradora de l’acte, Mònica Palacín. A partir d’aquí, tots els discursos es van desfer en elogis cap al seu candidat. La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, perquè Aragonès «té tota Catalunya al cap». La secretària general, Marta Rovira, perquè va ser el president que «es va atrevir» a plantar-se a Madrid per reclamar al Govern una amnistia i un referèndum. També el líder del partit, Oriol Junqueras, va complir el guió. Tot i que el va deixar per al final de la seva intervenció, el seu elogi va ser, probablement, el més cridaner: va dir que Aragonès és «indispensable» perquè Catalunya continuï avançant tant socialment com en el camí independentista.