CRISI DIPLOMÀTICA

Trump admet per primera vegada que Khashoggi, «certament», és mort

El president dels EUA diu que "només un miracle" podria fer que el periodista fos viu i que si es confirma l'assassinat "hi haurà greus conseqüències"

President Donald Trump talks to reporters as before boarding Air Force One  Thursday  Oct  18  2018  in Andrews Air Force Base  Md   en route to campaign stops in Montana  Arizona and Nevada   AP Photo Carolyn Kaster

President Donald Trump talks to reporters as before boarding Air Force One Thursday Oct 18 2018 in Andrews Air Force Base Md en route to campaign stops in Montana Arizona and Nevada AP Photo Carolyn Kaster / Carolyn Kaster (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha admès per primera vegada que el periodista saudita Jamal Khashoggi, desaparegut fa dues setmanes a Istanbul, probablement és mort, i ha dit que si es confirma aquest fet hi haurà dures conseqüències. "Certament això em sembla a mi", ha explicat el president al ser preguntat sobre si Khashoggi, a qui es va perdre la pista després d’entrar al consolat saudita a la ciutat turca, ha mort.

Trump també ha assenyalat en declaracions als periodistes abans d’agafar l’avió per viatjar a un míting polític a Montana que el suposat crim "tindrà greus conseqüències". En declaracions prèvies al diari 'The New York Times', el mandatari ha assenyalat que només un miracle evitaria que el periodista no estigui mort.

"Llevat que el miracle dels miracles succeís, pensaria que és mort. [...] Això, basant-me en tot el que arriba a la Intel·ligència des de totes les parts", ha incidit el magnat, que també ha considerat que el cas no és positiu per a les relacions bilaterals amb l’Aràbia Saudita.

Les paraules de Trump es produeixen després de ser informat sobre les novetats del cas pel secretari d’Estat, Mike Pompeo,acabat d’arribar d’un viatge a Riad i Ankara. Pompeo va demanar al president que concedeixi "uns quants dies més" a l’Aràbia Saudita per investigar la desaparició del periodista crític amb el règim, tot i que no va especificar quan espera que es completi aquesta indagació.

Quinze implicats

El president havia assenyalat aquest dimecres que el més important per a ell era determinar si el rei saudita, Salman bin Abdelaziz, i el príncep hereu, Mohamed bin Salman, sabien alguna cosa sobre el possible assassinat del periodista.

Khashoggi va desaparèixer el 2 d’octubre després d’ingressar al consolat saudita a Istanbul, i les investigacions a Turquia apunten que el periodista, exiliat des del 2017 a Washington, hauria sigut assassinat en aquesta oficina diplomàtica, fet que les autoritats de Riad han rebutjat.

Notícies relacionades

El diari 'The New York Times' va revelar aquesta setmana que Riad planeja reconèixer que Khashoggi va morir sota la seva custòdia en uninterrogatori que se’ls va escapar de les mans, i que cinc dels presumptes quinze d’implicats són pròxims al príncep hereu.

Alguns mitjans afirmen que la monarquia saudita estaria disposada a culpar de l’assassinat de Khashoggi un oficial d’intel·ligència d’alt rang pròxim al príncep Bin Salman. Es tracta del general Ahmed al-Assiri, segons 'The New York Times', conseller de la corona.