CONFLICTE DIPLOMÀTIC

La investigació del crim de Khashoggi apunta a la corona saudita

Un dels 15 àrabs enviats a Istanbul per, suposadament, matar el periodista tenia relació directa amb el príncep hereu

Un altre dels membres del comando mor en un accident de trànsit a Riad

zentauroepp45487050 saudi stand next to a portrait of saudi crown prince mohamme181018174854

zentauroepp45487050 saudi stand next to a portrait of saudi crown prince mohamme181018174854 / KARIM SAHIB

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Maher Abdulaziz Mutreb va aterrar a Istanbul el 2 d’octubre passat a les 3 de la matinada i va tornar a RiadDurant aquelles 14 hores, Mutreb, un alt càrrec del departament d’intel·ligència saudita, va estar al consolat del seu país juntament amb uns 14 homes més per rebre elperiodista Jamal Khashoggi.

Tots 15 són oficials d’alt rang dins del Govern de Riad. Segons les investigacions, Mutreb eraguardaespatlles personal deMohamed bin Salman, el príncep hereu saudita i que mou els fils en la monarquia del Golf. Junts, Bin Salman i Mutreb havien viatjat en visita oficial a diversos països, entre els qualsEspanya.

Per això, les investigacions de la policia turca, cada dia que passa apunten més i més alt: fonts anònimes han assegurat a la premsa que l’ordre d’assassinar Khashoggi va arribar des de la mateixa cúspide del poder a Riad. Bin Salman i el seu pare, el reiSalman bin Abdulaziz, ho han negat en incomptables ocasions. El president nord-americà,Donald Trump, de moment, els creu iconsidera que podria ser una acció d’un grup de saudites que van actuar pel seu compte.

Però els serveis d’intel·ligència de Trump no estan d’acord en aquest punt. ‘The New York Times’ assegura que, dins de la CIA, el departament d’intel·ligència exterior dels EUA, cada vegada són més les veus que creuen que el culpable del que ha passat no és ningú més que Bin Salman. Fins avui no hi ha proves que ho demostren, diuen, peròa l’Aràbia Saudita no passa res sense que ell ho ordenio, com a mínim, hi doni el consentiment. Una acció d’aquesta envergadura executada per lliure es fa impensable.

Però Bin Salman, davant del secretari d’Estat de Trump, Mike Pompeo, que ha viatjat aquesta setmana a Riad i Ankara per aclarir els fets, va dir que ell no en sabia res: que la monarquia saudita desconeix el que va passar aquell 2 d’octubre dins del consolat del seu país a Istanbul. Pompeo, suposadament, va donar a Bin Salman tres dies per aclarir els fets. Ja n’han passat dos.

Els fets

Gairebé tres setmanes després, en el cas hi ha poques coses provades i moltes hipòtesis i filtracions. El que és segur és que el periodista en va entrar al recinte consular aquell dimarts 2 d’octubre a la una del migdia. A dins, l’esperava el grup de 15 homes nouvinguts de Riad, entre els quals hi havia, a més, un metge forense, Salah al Tubaigy, entrenat, segons s’ha sabut aquest dijous, a AustràliaentrenatAustràlia. Khashoggi no va sortir d’aquestes instal·lacions, almenys pel seu propi peu.

A partir d’aquí, tota la informació està pendent de confirmació, proporcionada amb comptagotes –cada dia una petita dosi més letal i extrema que l’anterior– a la premsa turca i internacional. Segons les filtracions, Khashoggi va ser portat en una sala, on va sertorturat i esquarterat viu. El tràmit, executat amb unxerrac per tallar ossosque el metge forense havia portat especialment per a l’ocasió, va durar tan solsset minuts: just el temps que va trigar el periodista a morir.

Una vegada acabada la feina –mentre sonava música de fons–,els saudites, suposadament, van pintar les parets tacades de sangi van esquarterar el cadàver per desfer-se’n. El parador del cos, fins ara, és una incògnita. La policia, que també va investigar la residència del cònsol saudita a Istanbul, ha dit aquest dijous que estendrà les indagacions a un bosc pròxim a Istanbul i a la ciutat de Yalova a uns 100 quilòmetres de la capital cultural turca, on una de les furgonetes dels saudites va ser vista aquella mateixa tarda.

Registre policial

"Trobem més proves de l’assassinat en el registre del consolat i ara els equips d’investigació s’estan preparant per realitzar excavacions allà en cas de ser necessari", ha dit una font policial al diari oficialista turc Yeni Safak.Yeni Safak

Notícies relacionades

Aquesta és la manera com elGovern turc intenta pressionar el saudita perquè aclareixi el cas: oficials anònims aporten pistes a la premsa mentre el president de Turquia,Recep Tayyip Erdogan, i altres alts càrrecs del país cuiden el seu llenguatge en extrem i no acusen ningú: es limiten a dir que no poden parlar-ne mentre la investigació estigui en curs. "Estem en això, anant pas a pas. Crec que anem pel bon camí i esperem tenir resultats aviat", ha dit el ministre de Justícia turc, Abdulhamit Gül.

Accident de trànsit

Dels 15 sospitosos de viatjar a Istanbul per assassinar Khashoggi ja només en queden 14. Aquest dijous, de nou segons Yeni Safak, un d’ells hauria mort en un accident de trànsit a Riad. Es tractaria de Mashal Saad al Bostani, de 31 anys i membre de les forces aèries del seu país. De moment, es desconeixen més detalls de la seva mort i de la seva implicació personal en el cas del periodista desaparegut.