CORRUPCIÓ POLÍTICA

Marine Le Pen, imputada per malversació de fons públics

La justícia agreuja els càrrecs de la líder ultradretana en el sumari sobre llocs de treball ficticis del Parlament Europeu

zentauroepp45117903 file   in this june 1  2018 file photo  french far right lea180920165620

zentauroepp45117903 file in this june 1 2018 file photo french far right lea180920165620 / Laurent Cipriani

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els jutges que instrueixen el sumari sobre els supòsits llocs de treball ficticis de l’antic Front Nacional al Parlament Europeu han imputat aquest divendres Marine Le Pen per un possible delicte de malversació de fons públics, castigat amb fins a 10 anys de presó i un milió d’euros de multa.

La justícia agreuja els càrrecs que pesen sobre la líder ultradretana –fins ara inculpada per abús de confiança, estafa, falsedat i treball simulat– en el marc d’una investigació oberta a finals del 2016 per esbrinar si va posar en marxa un sistema destinat a pagar amb fons de la Unió Europea els sous d’assistents parlamentaris que, en realitat, treballaven per al partit.

Preguntes sense respostes

Notícies relacionades

La presidenta de Reagrupament Nacional –l’antic el Front Nacional– estava citada aquest divendres al tribunal de París per declarar per primera vegada des de la seva imputació el 2017 però no ha respost a les preguntes dels jutges amb l’argument que esperava la decisió del tribunal de cassació a un recurs que s’examinarà el pròxim 27 de novembre.

“L’autoritat judicial no es pot erigir en àrbitre del contingut del treball d’un diputat tret que violi el principi constitucional de la separació de poders”, ha declarat Le Pen a l’AFP. El cas afecta 17 diputats, entre els quals hi ha la parella de Le Pen i possible cap de llista del partit a les eleccions europees del 2019, Louis Aliot. En el punt de mira de la justícia hi ha els contractes d’uns 40 col·laboradors. L’Eurocambra calcula que el perjudici per a les arques comunitàries s’eleva a 6,8 milions d’euros entre el 2009 i el 2017.