TENSIONS INTERNACIONALS

L'OTAN exigeix a Rússia que posi fi als seus atacs cibernètics

L'Aliança Atlàntica confirma que l'acte contra l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques va ser orquestrat per Moscou

La UE diu que l'"acte agressiu" de la Haia demostra el menyspreu de Moscou pel treball en l'erradicació d'armes a tot el món

zentauroepp45327732 nato defence ministers attend a nato defence ministerial mee181004142852

zentauroepp45327732 nato defence ministers attend a nato defence ministerial mee181004142852 / EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Unió Europea i l’Aliança Atlàntica eleven el to contra Rússia. A les advertències dels últims dies per la possible vulneració russa del Tractat de Forces Nuclears, s’ha sumat aquest dijous un nou front després de la confirmació que Moscou, a través dels serveis d’intel·ligència militar russos, va ser darrere de l’atac cibernètic “hostil” del mes d’abril passat contra les oficines del’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPCW en les seves sigles en anglès), amb seu a la Haia.

“Rússia ha d’aturar el seu temerari patró de comportament, inclòs l’ús de la força contra els seus veïns, els intents d’interferència en els processos electorals i les campanyes generalitzades de desinformació,” ha dit el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, després de la reunió ministerial de defensa celebrada a Brussel·les. El noruec ha confirmat que la delegació holandesa ha aprofitat la reunió per explicar la “ciberoperació hostil” desenvolupada fa uns mesos a la Haia.

“L’operació va ser duta a terme pel GRU, el servei d’intel·ligència militar rus però va ser evitada pels serveis d’intel·ligència holandesos en col·laboració amb el Regne Unit”, ha explicat. Segons l’ex primer ministre noruec, ha sigut el Govern britànic el que ha identificat el GRU, gràcies a la seva col·laboració amb els serveis d’intel·ligència holandesos, com a origen dels diferents atacs cibernètics ocorreguts al voltant del món. Una actuació que demostra que "els aliats són capaços d’evitar atacs cibernètics".

"Enormes costos econòmics"

Notícies relacionades

“Han afectat la ciutadans de molts països, inclòs Rússia, i han causat enormes costos econòmics”, ha alertat Stoltenberg, que ha mostrat la seva solidaritat amb la decisió d’Holanda i el Regne Unit d’urgir al Kremlin de deixar els seus “intents flagrants” de soscavar el dret internacional i les institucions. És més, l’OTAN continuarà reforçant la seva defensa i capacitat contra els atacs híbrids, inclòs l’àmbit cibernètic.

I el mateix farà la Unió Europea que ha mostrat la seva “preocupació” per l’ocorregut a través d’un comunicat subscrit pels presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “Aquest agressiu acte demostra menyspreu amb l’objectiu solemne de l’OPCW que treballa per erradicar les armes a tot el món sota el mandat de les Nacions Unides”, subscriuen els màxims responsables de la UE deplorant els atacs cibernètics indiscriminats per minar les institucions i la legislació internacional.