CITA DIPLOMÀTICA

Trump retorna a l'ONU amb la seva aposta per l'unilateralisme

La "sobirania" i el que veu com a èxits de la seva política d'"Amèrica primer" centraran el seu discurs davant de l'Assemblea General

zentauroepp45176238 new york  ny   september 24  president donald trump attends 180924190324

zentauroepp45176238 new york ny september 24 president donald trump attends 180924190324 / SPENCER PLATT

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En el camí que recorre Donald Trump tot passa i tot queda. Enrere ha quedat l’amenaça de "destruir totalment Corea del Nord" que el president dels Estats Units feia l’any passat en el seu estrepitós debut davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides. I també són cosa del passat els insults a Kim Jong-un, llavors "home coet en missió suïcida", avui "honorable" líder amb qui Trump espera mantenir "aviat" un segon cara a cara. Però l’abandonament del multilateralisme i l’aposta per la política unilateral, proteccionista i nacionalista de l’"Amèrica primer" es mantenen inamovibles. I aquest focus en la sobirania dels EUA s’anticipa eix del discurs de Trump aquest dimarts, en el debat general de l’Assemblea, la cita anual més gran de la diplomàcia global.

Com ha avançat Nikki Haley, l’ambaixadora de Trump davant de l’ONU, la idea amb què es presenta el mandatari "no és dir que el multilateralisme no funciona, sinó que la sobirania és prioritària". I el mateix Trump ha estat els últims dies avançant la seva posició. Dijous, en un míting a Las Vegas, deia als seus seguidors: "Soc el president dels Estats Units, no soc el president del planeta". I el cap de setmana, en un missatge gravat, llançava un dard contra la mateixa ONU, assenyalant que "no assoleix" el seu potencial. "Sempre m’ha sorprès que no es resolguin més coses perquè tens tots aquests països reunint-se en un lloc però no sembla arribar a port", exposava.

Notícies relacionades

L’atac de Trump a l’organisme és més que verbal. Si ja el 2017 va treure els EUA de l’acord de París per lluitar contra el canvi climàtic, en els últims mesos ha abandonat el Consell de Drets Humans ha retirat les seves contribucions a l’UNRWA, l’agència de l’ONU que administra l’educació, la sanitat i els serveis socials en els camps de refugiats palestins. I també des de la seva anterior intervenció davant de l’Assemblea General ha donat un furibund cop a la diplomàcia trencant unilateralment l’acord que havia posat fre al programa nuclear militar de l’Iran.

Per a ell són tot passos que compleixen la seva promesa de posar "Amèrica primer". Però els fa en un món alterat per greus crisis (del Iemen a Veneçuela o Nicaragua passant per la inconclusa guerra de Síria o els moviments migratoris) i per les seves pròpies decisions. Ha desencadenat una guerra comercial amb la Xina que no deixa d’escalar, té també fronts oberts en batalles comercials amb aliats com la Unió Europea o el Canadà i aquest any va traslladar l’ambaixada dels EUA a Israel a Jerusalem, llançant més gasolina a un dels focs d’una regió massa donada als incendis.