DECISIÓ HISTÒRICA

Els EUA abandonen el Consell de Drets Humans de l'ONU

"S'ha convertit en un pobre defensor de la matèria i practica un exercici d'hipocresia sense vergonya", va dir la seva ambaixadora en l'organisme

U S  Ambassador to the United Nations Nikki Haley attends the United Nations Human Rights Council in Geneva  Switzerland June 6  2017  Picture taken with a fisheye lens  REUTERS Denis Balibouse

U S Ambassador to the United Nations Nikki Haley attends the United Nations Human Rights Council in Geneva Switzerland June 6 2017 Picture taken with a fisheye lens REUTERS Denis Balibouse / DENIS BALIBOUSE (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els Estats Units van anunciar aquest dimarts queabandonen el Consell de Drets Humans de Nacions Unides. Era un pas que s’anticipava i que havia sigut anunciat, a talld’amenaça, en diverses ocasions des que Donald Trump va arribar a la presidència nord-americana i que està sobretot impulsat pel que cosa els EUA denuncien com a parcialitat contra Israel a l’òrgan. Però el moment escollit per fer-lo, amb atenció i denúncia global per la crisi humanitària provocada per la decisió del mandatari de separar menors immigrants dels pares a la frontera, va remarcar encara més la imperant filosofia de desafiament que ha instal·lat a Washington un president que també ha abandonatl’Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic, ha trencat l’acord multinacional amb l’Iran per frenar el programa nuclear i ha disparat les primeres canonades en una guerra comercial global amb aranzels a la Unió Europea, la Xina i altres països.

Van serl’ambaixadora dels EUA davant de l’ONU, Nikki Haley, i el secretari d’Estat, Mike Pompeo, els que van comparèixer a Washington per explicar i anunciar la decisió, que arriba mentre el consell celebra a Ginebra la segona de les seves tres reunions anuals. I Pompeo va ser molt dur en les seves crítiques. “No dubtem que va tenir una visió noble, però s’ha convertit en unpobre defensor dels Drets Humans i un exercici d’hipocresia sense vergonya,” va dir. A continuació Haley va anunciar la "retirada oficial" del Consell. "No és una retirada de compromisos amb els drets humans", va assegurar.

L’argument del suposat biaix antiisraelià de l’ONU o dels seus òrgans batega després de la decisió i és el mateix que els EUA van fer servir l’octubre de l’any passat al decidir que abandonaven la UNESCO.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que els EUA no estaram al Consell de Drets Humans. George Bush va decidir no formar-ne quan es va organitzar amb la seva composició actual el 2006 i va ser el 2009, sota el mandat de Barack Obama, quan Washington va entrar a l’òrgan, del qual formen part actualment 47 nacions i on cap no havia marxat voluntàriament (només Líbia en va ser expulsada, el 2011).

A més de la denúncia del que Haley va definir com una “campanya patològica” contra Israel en el Consell (que té a l’agenda de forma permanent un punt per estudiar els abusos a Gaza i Cisjordània), una altra de les reclamacions que havia fet l’Administració Trump és que hi hagués una reforma per evitar que els països que més vulneren els drets humans poguessin formar part de l’òrgan. Entre les nacions que Washington assenyala especialment hi ha Veneçuela, Cuba, l’Aràbia Saudita, Burundi o la Xina