Enfonsament de l'economia argentina

Macri li demana ajuda a Trump per afrontar la crisi argentina

El Govern espera que Washington contribueixi a accelerar l'acord amb l'FMI i a recolzar el seu programa d'austeritat

Els mercats ara per ara no reaccionen favorablement davant del nou i dràstic ajustament anunciat pel president

zentauroepp39700347 argentina s president mauricio macri wait for us vice presid180512204507

zentauroepp39700347 argentina s president mauricio macri wait for us vice presid180512204507 / NATACHA PISARENKO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president Mauricio Macri va parlar 15 minuts per telèfon amb el seu col·lega dels Estats Units, Donald Trump, un vell conegut d’aventures "des de fa 25 anys", segons el viu record de l’habitant de la Casa Blanca. No van conversar sobre el passat, sinó sobre la situació d’"emergència" de l’Argentina. Trump, es va informar oficialment, li va dir al seu amic estar "assabentat de la conjuntura". Però Macri necessita alguna cosa més que explicar-li els seus problemes i per això li va demanar a Trump ajuda abans que la delegació argentina es reuneixi amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per renegociar l’acord pactat al juliol i convertit en paper mullat a causa del’enfonsament del peso.

El Govern espera que l’FMI alliberi els 35.000 milions de dòlars (30.000 euros) pendents per enfrontar la crisi. El president dels EUA arribarà a Buenos Aires el 30 de novembre en el marc de la cimera del G-20. Macri considera la seva presència un clar recolzament. No obstant, li demana un gest més contundent abans d’aquesta trobada: una contribució addicional del Tresor Nord-Americà i conversarà sobre això amb Trump a finals de setembre, en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Viatge a Washington

Notícies relacionades

El ministre d’Economia, Nicolás Dujovne, confia que tornarà amb bones notícies de Washington. “El món no vol que l’Argentina torni al populisme”, va dir. El nou acord amb l’FMI suposa per al Govern un enduriment de l’ajustament que duu a terme. Ha d’arribar el 2019 a un dèficit zero de la despesa pública, i per això va decidir eliminar els Ministeris de Cultura, Ciència, Ambient, Treball i Salut, i frenar l’obra pública.

De moment, els mercats no es mostren massa optimistes. Les accions de les empreses argentines que cotitzen a Wall Street es desplomaven fins a 14%, la Borsa a Buenos Aires també reaccionava negativament. I el preu del dòlar, el gran neguit del Govern, pujava gairebé un 3%. Per aturar l’escalada, el Banc Central es va veure obligat a vendre en 500 milions de la moneda nord-americana.