SUD-EST ASIÀTIC

Almenys 77 morts en l'operatiu contra la delinqüència a Indonèsia prèvia als Jocs Asiàtics

Amistía Internaciona denuncia un «vel d'impunitat» dins l'aparell de policia

undefined44674671 indonesian soldiers gather at the gelora bung karno stadium 180817115658

undefined44674671 indonesian soldiers gather at the gelora bung karno stadium 180817115658 / ATHIT PERAWONGMETHA

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Almenys 77 persones han sigut assassinades des del gener passat dins del’operatiu de seguretat contra els delinqüents menors previ als Jocs Asiàtics, que començaran a Indonèsia aquest dissabte 18 d’agost. Amnistia Internacional (AI) ha denunciat la campanya de les forces de seguretat indonèsies, qualificada d’“innecessària i excessiva”, en què la policia ha abatut desenes de persones en una escalada de violència contra delinqüents de poc valor en una operació per fer més segurs els carrers abans dels Jocs. 

L’augment d’homicidis policials es produeix com a part de l’operació de seguretat pública i dels preparatius per rebre una alta afluència de visitants estrangers, en vista de l’esdeveniment multiesportiu més gran després dels Jocs Olímpics. Indonèsia està desplegant 100.000 agents i soldats per proporcionar seguretat. La policia va assegurar que la prioritat és prevenir atemptats terroristes, després que les ciutats de Surabaya, a l’illa de Java, i Riau, a l’illa de Sumatra, patissin al maig la pitjor ona d’atacs gihadistes dels últims anys. 

Velo d’impunitat

“En els mesos que precedeixen els Jocs Asiàtics, les autoritats van prometre millorar la seguretat (...) En el seu defecte, hem vistla policia disparar contra desenes de persones al llarg del país sense pràcticament rendir-ne comptes”, va denunciar Usman Hamid, director executiu per a Indonèsia d’AI. Denunciant el “vel d’impunitat” dins de l’aparell de seguretat revelat per aquests homicidis, Hamid va sol·licitar a la Comissió de la Policia Nacional i a la Comissió de Drets Humans d’Indonèsia que iniciïn una investigació independent de les morts registrades. “L’organització d’un esdeveniment esportiu internacional no ha de tenir com a resultat l’abandonament dels drets humans. Els assassinats s’han d’aturar i totes les morts s’han d’investigar ràpidament i efectivament”, va afirmar. 

Segons l’oenagé, a les ciutats on tindrà lloc l’esdeveniment esportiu, la capital Jakarta i Palembang, han mort almenys 31 persones. A més, va precisar que la campanya de seguretat va tenir un repunt entre el 3 i el 12 de juliol quant al número de morts per trets dels agents, al registrar-se 11 víctimes mortals. A causa de l’operatiu de seguretat, el nombre de sospitosos de delictes menors abatuts entre gener i agost va augmentar un 64% respecte al mateix període de l’any anterior. A més, tan sols a la capital, des de començament d’any 5.000 persones van ser arrestades, algunes després d’haver sigut tirotejades a les cames. 

Llicència per matar

Notícies relacionades

D’altra banda, el cap de la policia nacional, Tito Karnavian, i altres alts càrrecs de les forces de seguretat indonèsies han defensat l’ús de les armes de foc en el cas que els sospitosos presentin resistència. “Si lluiten contra els oficials durant l’arrest, no cal dubtar-lo, simplement cal disparar”, va dir Karniavan. “De la pràctica en el camp, hem vist que quan disparem als traficants de drogues, se’n van”, va concloure. 

Els grups de drets humans van denunciar que els policies haguessin interpretat les directives dels alts càrrecs de les forces de seguretat, que parlaven d’“emprendre accions fermes”, com una “llicència per matar”. D’altra banda, diversos funcionaris indonesis, que ja elogiaven les polítiques contra els delinqüents, així com la violenta campanya contra la droga del president filipí, Rodrigo Duterte, s’han alegrat que el seu propi país implementi campanyes similars.