Eleccions a l'octubre

Lula presenta la seva candidatura a la presidència del Brasil però la justícia el vetarà

L'exmandatari, a la presó des del mes d'abril passat acusat de corrupció, diu que lluitarà fins al final pels seus drets

Els sondejos el col·loquen en primera posició a molta distància del seu competidor principal

zentauroepp44671020 sdn205312lul  ginebra  suiza   15 08 2018   brasile os resid180816092707

zentauroepp44671020 sdn205312lul ginebra suiza 15 08 2018 brasile os resid180816092707 / SALVATORE DI NOLFI

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Cada un de vostès haurà de ser Lula fent campanya pel Brasil, recordant al poble que en els Governs del PT (Partit dels Treballadors) el poble va tenir més ocupació, més salaris i millors condicions de vida”. Amb una carta escrita des de la presó de Curitiba on compleix condemna, Luiz Inácio Lula da Silva, ha iniciat la seva campanya electoral amb vista a les presidencials del pròxim 7 d’octubre.  

Lula va ser registrat dimecres a la tarda com a candidat i és molt possible que el Tribunal Superior Electoral (TSE) li tanqui la porta a aspirar una altra vegada a les presidencial per haver sigut condemnat en dues instàncies en un controvertit judici per tràfic de favors durant el seu Govern.

En l’entorn de Lula estan convençuts que la sort del líder del PT dependrà finalment de la capacitat de mobilització dels seus seguidors a tot el país. De fet, la presentació de la seva candidatura a Brasília es va transformar en un acte massiu.

“No pretenc morir ni renunciar, i sí lluitar fins al final”, ha dit l’expresident en una altra carta que el diari 'Folha de San Pablo' va transcriure de manera parcial. “Sembla que no n’hi va haver prou amb detenir-me. Volen fer-me callar.  Soc candidat perquè no vaig cometre cap crim. Desafio els que m’acusen a mostrar proves del que vaig fer per ser en aquesta cel·la”.

Alta popularitat

Lula va ser empresonat el 7 d’abril per ordre del jutge Sergio Moro, que li va negar la possibilitat de concedir entrevistes o comunicar-se a través de vídeos amb els brasilers. Malgrat aquestes condicions de tancament, la seva figura està lluny de decréixer en la societat. D’acord amb la consultora Paraná Pesquisas, l’exsindicalista té en aquests moments una intenció de vot del 30,8% i es troba a vuit punts de diferència de l’exmilitar d’ultradreta, Jair Bolsonaro.

Notícies relacionades

Els mitjans de premsa no dubten que el TSE farà caure la candidatura de Lula. La procuradora general Raquel Dodge ja li va comunicar la seva opinió al Tribunal Electoral: l’exmandatari “no és elegible”.

Lula no es quedarà en silenci i ja ho va deixar entreveure en una de les seves missives públiques: “després d’anys calumniant-me ¿no volen que tingui el dret de parlar en la meva defensa?”.  El seu desig de tornar al poder té un fonament irrebatible fins i tot per als qui l’odien: el Govern del president interí Michel Temer no ha fet més que incrementar la pobresa.

Temes:

Brasil