GUERRA ARANZELÀRIA

Juncker frena la guerra comercial de Trump amb algunes concessions

Europa es compromet a treballar amb Washington per rebaixar o eliminar aranzels industrials i augmentar importacions de soja i gas

El líder dels EUA, que la setmana passada van definir la UE d'"enemic", parla d'"una nova fase en la relació" i d'"amistat pròxima"

zentauroepp44442558 u s  president donald trump meets with european commission p180725202945

zentauroepp44442558 u s president donald trump meets with european commission p180725202945 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un funcionari europeu havia definit el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com l’"últim recurs" davant de Donald Trump per evitar que el president dels Estats Units obrís la plena guerra comercial amb la Unió Europea, un conflicte que s’intuïa en l’horitzó per l’amenaça de Trump de sumar aranzels d’entre el 20 i el 25% a les importacions de vehicles i components d’automòbils europeus a les taxes que ja estan en vigor des del juny sobre l’acer i l’alumini. A jutjar pel que s’ha vist i sentit aquest dimecres a la Casa Blanca, on Juncker i Trump han mantingut diverses hores de reunions, primer cara a cara i després acompanyats pels seus equips, el recurs ha funcionat.

En una compareixença conjunta al Rose Garden que inicialment no estava prevista a l’agenda, Trump ha assegurat satisfet que s’ha obert "una nova fase en la relació" entre Washington i Brussel·les. I el mateix líder que fa una setmana en la cimera de l’OTAN definia la Unió Europea com "un enemic", parlava aquest dimecres d’"una amistat pròximai una relació comercial forta en la qual guanyarem tots dos".

Més soja i gas i menys aranzels

La satisfacció de Trump té els seus motius. En les negociacions la Unió Europea ha fet concessions que apaivaguen algunes de les demandes i exigències del proteccionista líder nord-americà. I com han remarcat tant Trump com Juncker, entre aquestes hi ha la feina conjunta cap a l’eliminació d’aranzels, barreres i subsidis en béns industrials fora del sector de l’automòbil. A més, la UE ha acordat elevar les seves importacions de soja nord-americana i treballarà també en el que el luxemburguès ha anomenat "reforçar la cooperació energètica", que es tradueix en elevar també l’adquisició de gas natural dels EUA. Així mateix, i a més de crear un grup executiu de treball que es posa en marxa immediatament, es col·laborarà per buscar la reforma de l’Organització Mundial del Comerç

"Ha sigut una reunió bona i constructiva", ha constatat Juncker, que ha recordat en qualsevol cas que la nova fase de diàleg i negociacions es basa en l’"enteniment" mutu que "cap de les parts imposarà nous aranzels". L’espasa de Dàmocles dels automobilístics, de moment, deixa de penjar sobre la UE. Brussel·les ha aconseguit també que es reexaminin els de l’alumini i l’acer que van entrar en vigor el mes passat i a què la Unió Europea havia respost amb les seves pròpies taxes.

Del pessimisme a l’esperança

L’optimisme  era un bé escàs abans de la reunió, que es produïa en un ambient caldejat i marcat per declaracions dures i amenaçadores, tuits de marcat to trumpià i advertències europees que hi havia disposició a respondre als aranzels automobilístics amb dures mesures. Però, com ha dit Juncker, viatjava a Washington "amb la intenció d’assolir un acord i hem aconseguit un acord".

Notícies relacionades

Per a Trump es tracta d’una victòria important, en particular referent a la soja. Just dimarts el seu Departament d’Agricultura anunciava plans per destinar 12.000 milions de dòlars a oferir ajuda als agricultors que ja s’han vist afectats per les batalles comercials obertes, no només amb la Unió Europea sinó sobretot amb la Xina. I aquest dijous, quan té previst un viatge a Iowa, un dels principals estats agrícoles castigats per la batalla aranzelària, podrà presentar-los no només el pla d’assistència sinó també el principi d’acord amb Europa.

La nova etapa en les relacions amb Europa, a més, pot calmar alguns dels temors i de les crítiques que la implacable actitud de Trump desencadenava dins dels EUA entre molts republicans i representants empresarials. Només els sindicats de treballadors del sector automobilístic havien recolzat, i amb matisos, la seva amenaça d’imposar els aranzels a la UE.