TENSIÓ A LA UE

Brussel·les apressa a "accelerar" els preparatius d'un 'brexit' sense acord

El nou negociador britànic, Dominique Raab, advoca per "intensificar" les negociacions en la seva estrena a Brussel·les

El negociador de la UE, Michel Barnier, diu que és urgent trobar una solució per a la frontera amb Irlanda

zentauroepp44371395 fotodeldia  ara1  londres  reino unido   18 07 2018   un man180719165541

zentauroepp44371395 fotodeldia ara1 londres reino unido 18 07 2018 un man180719165541 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Hi hagi o no acord sobre el 'brexit', el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea el 30 de març del 2019. Una data marcada en vermell al calendari que tindrà repercussions per a ciutadans, empreses i administracions públiques. A menys de nou mesos, la Comissió Europea ha apressat autoritats locals, regionals i nacionals, així com els operadors econòmics, a "accelerar" i "intensificar" els preparatius en vista de tots els escenaris possibles, inclòs un eventual fracàs de les negociacions.

No és l’escenari preferit, perquè "el cost seria desproporcionadament alt", admet un alt càrrec europeu, però atesa la volatilitat política a Londres "ningú sap què passarà" ni es descarta el temut 'brexit' caòtic. “Tots esperem que hi hagi un acord de sortida, perquè faria les coses més fàcils, però necessitem preparar-nos per a un no acord i cal accelerar-ne els preparatius”, assegura la mateixa font. 

Ja fa nou mesos que la Comissió va crear un grup de treball per coordinar els preparatius i minimitzar les pertorbacions que inevitablement causarà el divorci. Aquest dijous han presentat la seva primera comunicació amb els diferents escenaris possibles i les conseqüències que se’n derivaran i que resumeix els 60 documents sectorials publicats fins ara per la Comissió.

Dos escenaris de treball

Si no hi ha acord abans del 30 de març del 2019, no hi haurà període transitori i la legislació europea deixarà automàticament d’aplicar-se a territori britànic, al convertir-se el Regne Unit en un país tercer. Els drets dels ciutadans quedaran desprotegits, tornaran els controls a les duanes i la verificació dels estàndards sanitaris i fitosanitaris, i el transport entre el Regne Unit i la Unió Europea es veurà severament afectat.

En cas d’acord , el Regne Unit podrà beneficiar-se d’un període transitori de 21 mesos, fins a l’1 de gener del 2021, que facilitarà la tasca tot i que continuarà sent un país tercer. Això significa que deixarà de disfrutar dels avantatges que li corresponen com a Estat membre. Per exemple, no podrà participar en el procés de presa de decisions i haurà de continuar aplicant la legislació europea.

Plans de contingència

Notícies relacionades

A més de mesures preparatòries, Brussel·les ha demanat plans de contingència. “No és un senyal de desconfiança en les negociacions. Aconseguir un acord continua sent el nostre objectiu, tot i que el resultat de les negociacions és impredictible", reconeixen.

La publicació de l’informe coincideix amb la primera visita aquest dijous a Brussel·les del nou negociador britànic, Dominique Raab, per reunir-se amb Michel Barnier. Raab ha assegurat que arriba amb "energia renovada" i que està disposat a "intensificar" les negociacions per "obtenir el millor tracte possible". Per la seva banda, el negociador francès ha recordat que queden només 13 setmanes fins alConsell Europeu d’octubre i que és urgent trobar una solució a la frontera d’Irlanda.