Trump diu que el 'brexit' que proposa May pot trencar l'acord comercial amb els EUA

Polítics britànics qualifiquen el president dels EUA de "groller" en l'inici d'una cimera marcada per la tensió i protestes

trump-may / periodico

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La ja discutida i protestada visita de Donald Trump a Londres, que va començar dijous, ha pujat de to i malestar per les declaracions del president dels EUA al diari‘The Sun’, en una entrevista en què assegura que el pla de Theresa May sobre el 'brexit' pot perjudicar l’acord comercial entre els Estats Units i la Gran Bretanya. "Si aproven un acord com aquest, estaríem tractant amb la Unió Europea en lloc de fer-ho amb el Regne Unit, i això pot matar probablement l’acord", afirma Trump.

Aquestes declaracions han desencadenat una reacció general dels polítics britànics, que han criticat les paraules de Trump al considerar-les una ofensa intolerable cap a la primera ministra. La portaveu laborista d’Exteriors, Emily Thornberry, va dir que Trump ha sigut "extraordinàriament groller" per "comportar-se així amb la seva amfitriona". "¿No li va ensenyar res la seva mare? No és manera de comportar-se", va declarar la política de l’oposició en el programa ‘Good morning’ d’ITV. Thornberry va advertir, no obstant, que la dirigent conservadora hauria "de plantar-li cara", i va opinar que "està deixant malament el país al no fer-ho".

Reaccions a les xarxes socials

A la xarxa social de Twitter, nombrosos diputats es van solidaritzar amb May i amb altres blancs dels atacs de Trump, com l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, d’origen pakistanès, de qui va dir que "està fent molt mala feina" en matèria de terrorisme.

La conservadora Sarah Wallaston va qualificar de "repulsiva" l’entrevista a ‘The Sun’ i va dir que el president "està decidit a insultar May", per afegir que, si aquest és el preu a pagar per un acord amb els EUA, "no val la pena".

Una visita controvertida

Dijous, a les dues del migdia hora de Londres, l’‘Air Force One’ en què viatjaven Donald Trump i la seva dona, Melania, va arribar a l’aeroport londinenc de Stansted. Va començar, així, una de les visites més polèmiques d’un president dels Estats Units en terreny britànic. Una estada envoltada deprotestes al carrer i forta tensió entre el convidat i l’amfitriona, la primera ministraTheresa May. La cita està posant a prova l’ara malmesa relació “privilegiada” entre els dos països.

Per una carambola inesperada, el viatge ha coincidit amb la crisi del Govern britànic a causa del ‘brexit’. La disputa va conduir a la renúncia de dos ministres a començaments de setmana i d’altres càrrecs menors. Lluny de seguir el principi de no ingerència en afers d’un altre país, abans d’embarcar-se cap a Londres,Trump va qüestionar el pla de May per al ‘brexit’

Farage i Boris

“Vaig a un lloc amb un ambient molt caldejat en aquests moments, amb moltes dimissions”, va declarar en la conferència de premsa de la cimera de l’OTAN a Brussel·les. “La gent va votar per la ruptura [amb la UE], llavors, m’imagino que és això el que faran. Però potser estan prenent un rumb una mica diferent, així que no sé si van votar per això [els britànics]”.

Trump és un enemic de la Unió Europea i un defensor del ‘brexit’. S’entén ambNigel Farage, el que va ser líder de l’UKIP, i afirma ser molt amic deBoris Johnson, el ministre dimissionari d’Afers Exteriors britànic, cap de la revolta contra May, amb qui, segons va dir, espera trobar-se.

Topades

En els últims 18 mesoshan canviat moltes coses en les relacions entre Londres i Washington. May va ser la primera líder internacional a córrer als braços de Trump a penes acabat el recompte de vots en les eleccions nord-americanes del 2016. En aquells moments li va fer arribar una invitació per a una“visita d’Estat” al Regne Unit, amb carruatges, sopar de gala al palau de Buckingham, honors al Parlament i tota la pompa imaginable.

La invitació es va anar ajornant a mesura que es multiplicaven les topades amb el nou president. Un exemple d’aquesta tensió creixent es va veure al novembre, quan May públicament va retreure a Trump que compartís vídeos antimusulmans d’una formació d’extrema dreta britànica. "Que treballem junts no treu que digui sense por quan els Estats Units s’equivoquen".

L’actual viatge ha quedat rebaixat a"visita de feina", amb bastanta menys parafernàlia. Després del sopar de gala amb polítics i empresaris al Blenheim Palace, la mansió on va néixer Churchill, al comtat d’Oxford, hi haurà avui una trobada a la residència de camp de Chequers amb May i un te al castell de Windsor amb la reina. Des d’aquí la parella presidencial volarà a Escòcia, on s’estarà fins diumenge als dos camps de golf que té Trump.

Nadó en bolquers

L’itinerari ha sigut acuradament dissenyat per evitar lesprotestes preparades en diverses parts del país.A Londres, un nadó inflable de color taronja de set metres, que representa un Trump en bolquers en plena rebequeria, sobrevolarà el Parlament. També s’ha construït un mur de so, elaborat amb música de ‘mariachis’ i plors infantils. 

Notícies relacionades

 La gran manifestació s’ha fixat per a la tarda de divendres. “Quan el racisme i l’extrema dreta avancen no t’asseus i esperes que passi.S’ha de sortir als carrers, mobilitzar-se i contraatacar”, afirma l’activista Owen Jones, un dels organitzadors.

La visita és un malson per a May, obligada a amagar la seva irritació. L’objectiu prioritari, segons ella mateixa ha anunciat, és "aprofundir la relació única de comerç i començar les discussions sobre com forjarem una forta, ambiciosa i futura relació comercial entre socis".