CATÀSTROFE A L'ÀSIA

Pugen a 110 els morts per les inundacions al Japó

El primer ministre suspèn una gira internacional i convoca una reunió urgent del Govern

Milions de persones han sigut evacuades de casa seva per les intenses pluges

3dde6ea3-4cf1-476c-8fb1-e558872d91d4-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de morts per les pluges torrencials al Japó ha ascendit aquest dilluns a almenys 110 i 79 persones més continuen desaparegudes després que les inundacions forcessin diversos milions de persones a abandonar casa seva, la xifra més alta des del 1983, quan les pluges van acabar amb la vida de 117 persones.

La situació ha portat el primer ministre del país, Shinzo Abe, a cancel·lar una gira a l’estranger en què tenia previst visitar Bèlgica, França, l’Aràbia Saudita i Egipte. Abe tenia previst iniciar el viatge aquest dimecres.

Així, ha indicat durant una reunió d’emergència que el Govern recolzarà ràpidament els residents a les zones afectades i destinarà ajuda financera per a la reconstrucció.

En aquest sentit, ha recalcat que les autoritats faran tot el possible per reconstruir les zones afectades una vegada tinguin la informació detallada sobre els danys, segons ha informat la cadena nacional NHK.

Els equips de rescat japonesos han cavat entre la runa per trobar supervivents després que les pluges torrencials provoquessin inundacions i lliscaments de terra.

A més, calor

La pluja ha disminuït a tota la regió occidental afectada i ara es pronostiquen temperatures superiors a 30 graus, que es tem que provoquin insolacions en àrees que estan aïllades d’electricitat o aigua.

"No podem banyar-nos, el vàter no funciona i el nostre arsenal d’aliments s’està esgotant", ha dit Yueko Matsui, la casa del qual, a la ciutat de Mihara, no té aigua des de dissabte.

"L’aigua embotellada i el te embotellat han desaparegut de les botigues", ha assenyalat a l’agència britànica de notícies Reuters un treballador d’una escola bressol de 23 anys en una estació de subministrament d’aigua d’emergència.

Al voltant de 12.700 persones no tenen electricitat aquest dilluns, segons han informat les companyies elèctriques, i desenes de milers no tenen aigua.

Cop a la indústria

Les indústries també s’han vist afectades, com Mazda Motor Corp, que ha hagut de tancar aquest dilluns la seva oficina central a Hiroshima. El fabricant d’automòbils va suspendre les operacions en diverses plantes a causa de les pluges de la setmana passada.

Les refineries i terminals petrolieres no s’han vist afectades, però les carreteres han bloquejat l’accés limitat a una gasolinera de Showa Shell a la ciutat, cosa que ha provocat escassetat de gas i dièsel a les zones pròximes.

Notícies relacionades

Tot i que les ordres d’evacuació es van reduir a partir del cap de setmana, gairebé dos milions de persones encara s’enfronten a les ordres o consells de mantenir-se allunyats de casa seva, segons han assenyalat funcionaris de Bombers i Desastres.

S’ha establert un centre de gestió d’emergències a l’oficina del primer ministre, amb prop de 54.000 membres d’equips de rescat, dels departaments militars, policials i de bombers desplegant-se a tot l’oest i sud-oest del país.