La Itàlia multicultural

El triomf de les atletes italianes negres que posa en evidència la xenofòbia de Salvini

Molts usuaris de xarxes socials a Itàlia han utilitzat la imatge de les campiones del 4x400 per criticar el Govern

atletas-italianas

atletas-italianas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sónl’equip italià que ha guanyat l’or en els 4x400 de relleus en els Jocs Mediterranis. Es diuen Raphaela Lukudo, Maria Benedicta Chigbolu, Libania Grenot i Ayomide Folorunso. I han posat en evidència el Govern xenòfob del seu país.

Segons informa La Gazzetta dello Sport, Lukudo va néixer a Caserta (Campània) i és descendent de sudanesos, Benedicta Chigbolu és romana (mare italiana i pare nigerià), Grenot va néixer a Cuba i es va nacionalitzar després de casar-se amb un italià i Folorunso va néixer a Nigèria i es va mudar a Itàlia amb els seus pares quan tenia set anys.

Chigbolu va pujar una foto al seu compte d’Instagram que ha corregut com la pólvora a les xarxes socials, en què moltes persones han utilitzat la imatge per reivindicar la Itàlia multicultural. Ho han fet utilitzant de manera crítica l’eslògan de campanya de la Lliga, el partit xenòfob liderat per Matteo Salvini, ministre de l’Interior: "Els italians primer". A les xarxes, l’etiqueta #PrimeroLasItalianas, o #LasItalianasPrimero, s’ha viralitzat.

El Partit Democràtic (PD), centreesquerra, i l’escriptor Roberto Saviano ('Gomorra') han elogiat les atletes difonent la imatge de les quatre que celebren felices la victòria a la meta, amb una bandera italiana a la seva esquena.

Al seu compte de Twitter, Saviano ha escrit: "En els #JuegosdelMediterráneo, or italià en els 4x400 gràcies a Libania Grenot, Maria Benedicta Chigbolu, Ayomide Folorunso, Raphaela Lukudo". "Els seus somriures són la resposta a la Itàlia racista de Pontida (la ciutat de la Llombardia on es va realitzar diumenge la multitudinària trobada anual de la Lliga Nord, NDR). La Itàlia multicultural nascuda del somni republicà no serà detinguda", ha afegit.

Notícies relacionades

L’expremier del PD Matteo Renzi ha escrit, per la seva part: "La notícia més bonica d’ahir, mentrestant, arriba dels Jocs del Mediterrani, no de Pontida. Guanya la Itàlia que no té por: #PrimeroLasItalianas". També hi ha reaccionat l’exministre de Cultura Dario Franceschini.

Salvini, que defensa un discurs xenòfob amb què va aconseguir que el seu partit fos el segon amb més escons en les últimes eleccions italianes, també ha reivindicat la victòria de les quatre atletes a les seves xarxes socials i ha criticat aquells que han utilitzat la imatge contra ell i el seu partit: "El problema és la presència de centenars de milers d’immigrants il·legals que no s’escapen de cap guerra i que porten la guerra a casa, no nens i nenes que, independentment del seu color de pell, contribueixen al creixement del nostre país".

Temes:

Itàlia