CATÀSTROFE NATURAL A L'AMÈRICA CENTRAL

Almenys 40 morts pel volcà de Fuego a Guatemala

Les autoritats afirmen que hi ha un nombre indeterminat de desapareguts i gairebé dos milions d'afectats pels efectes devastadors de la lava

cn8c5sur8ytefyquubula11100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Lava, llot i cendres. I al mig, les empremtes de la desolació, els crits d’auxili, d’una ajuda que no va poder arribar. Almenys 40 persones han mort, més de 300 han resultat ferides, entre elles 12 nens,  i 1,7 milions s’han vist afectades d’una manera o una altra perl’erupció del volcà de Fuego de Guatemala, els efectes de la qual han provocat també un terratrèmol de 5,2 en l’escala de Richter a la zona. 

L’Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia (Insivumeh) ha assegurat que feia molts anys que la naturalesa no castigava amb tanta ferocitat la zona. El colós va escopir la cendra fins arribar als 10.000 metres d’altura sobre el nivell del mar. Les columnes van ser tan denses i altes que van obligar a tancar l’aeroport internacional La Aurora, a la capital. Es realitzaven tasques de neteja contra rellotge per garantir el funcionament de l’única pista de la terminal.

El president Jimmy Morales va decretar l’estat de calamitat als departaments de Chimaltenango, Escuintla i Sacatepéquez.  El secretari de la Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (Conred), Sergio García, ha explicat que el poblet El Rodeo, al departament del sud d’Escuintla, ha quedat pràcticament soterrat perl’allau  que va descendir del con volcànic i que el panorama és “bastant delicat” perquè la lava no deixa entrar-hi.

Consuelo Hernández semblava pintada de gris de tanta lava adherida al seu cos. Almenys va poder explicar com es va escapar del desastre a Esquintla. Va dir que quan va veure venir la lava pel carreró de Los Lotes, el poblet més proper al volcà, ella i els seus van començar a córrer cap a un pendent. No va tenir temps de girar la vista. Però sap que altra gent va quedar atrapada. García va reconèixer que encara desconeixen el nombre de desapareguts. “Ignorem quants són, a causa que s’està fent el recompte amb les comunitats.” La quantitat d’evacuats supera els 3.000. L’Exèrcit ha desplaçat diverses brigades per col·laborar en les tasques de rescat de les persones que estan atrapades en les seves comunitats. Conred va demanar expressament a totes les persones de quedar-se a menys de 200 metres d’un lloc de risc.

Mitjans de comunicació locals han divulgat vídeos en què s’observa les persones atrapades per l’allau incandescent que va baixar del cràter del con, el més actiu dels 32 de Guatemala.

Notícies relacionades

Tot Guatemala ha sigut declarada en alerta taronja, mentre que els departaments d’Escuintla, Chimaltenango i Sacatepéquez, on hi ha el volcà de Fuego, estan en alerta roja. També estan en alerta tots els hospitals per atendre els afectats per aquest desastre. García ha sortit al pas de les crítiques pel retard en la evacuació de la zona. Ha aclarit que l’evacuació no es va fer diumenge al matí perquè el panorama de l’erupció no era tan fort, i no va ser fins tard (matinada a Espanya) quan van ser alertats de l’allau de flux piroclàstic.

El director de Vulcanologia, Eddy Sánchez, preveia que l’activitat eruptiva s’extingiria en les pròximes hores. No obstant, adverteix d’altres perills a mitjà termini, entre els quals, el de la contaminació de l’aigua potable a les poblacions afectades per la cendra, així com la possibilitat que els drenatges quedin obturats per la sorra arrossegada per l’aigua de les pluges.