AJUDA HUMANITÀRIA

Tensió pel destí de 105 immigrants rescatats per Open Arms

Líbia, Itàlia i la Gran Bretanya discrepen sobre el destí d'aquestes persones, que poden demanar l'estatus de refugiat

zentauroepp43214155 rescued migrants stand onboard the proactiva open arms yacht180507145338

zentauroepp43214155 rescued migrants stand onboard the proactiva open arms yacht180507145338 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Ningú no els vol. 105 immigrants romanen a bord de la nau Astral de l’oenagé Open Arms des de fa més de 36 hores, aturats en espera que Itàlia, Líbia i la Gran Bretanya s’aclareixin sobre qui se n’ha de fer càrrec. Tots ells, salvats per ordre de la Guàrdia Costanera italiana quan el seu bot s’estava bolcant, tenen dret a demanarl’estatus de refugiat.

El comandant del’Astral, Riccardo Gatti, s’oposa a lliurar-los als libis, com successivament ha demanat Roma, adduint que "es tractaria d’un rebuig il·legal de sol·licituds d’asil". Aquarius, Aquariusuna nau de Sos Mediterranée, registrada a la Gran Bretanya, es troba a prop de l’Astral, disposada a fer-se’n càrrec, però fa 24 hores "que les autoritats de Londres estudien la situació".

El rescat es va produir la matinada de diumenge, quan el centre operatiu de Roma va alertar totes les naus presents a l’àrea perquè socorreguessin un forabord en situaciód’emergència, que es trobava a 12 milles de la costa africana. L’embarcació transportava 105 emigrants a bord, entre els quals hi havia sis dones i uns quantsnens, el més petit dels quals de dos anys i quatre mesos. L’embarcació ni tan sols té un lavabo.

Astral ajuda les pasteres que parteixen de Líbia un cop rep la indicació de la Guàrdia Costanera italiana i va traslladantemigrants que fugen de la penúria, sempre després de la indicació del centre operatiu de Roma, a embarcacions amb més capacitat per assolir el port segur més proper. Tanmateix, les autoritats líbies, que han estat entrenades per Itàlia i circulen amb patrulleres italianes,  reivindiquen el seu dret a intervenir en casos d’emergència com aquest.

Evitar el tràfic il·legal

L’Astral  s’ha negat a lliurar els emigrants als libis, en considerar que aquell país "no és un port segur". Com a conseqüència,  els 105 rescatats es troben ara a l’arbitri de la decisió que adopti Londres. La nau Aquarius de Sos Mediterranée, que navega paral·lela a l’Astral  està disposada a acollir-los i en aquest sentit es comunica permanentment amb les autoritats britàniques, que fins ara mai no s’havien trobat davant una situació semblant. La Convenció de Dublín preveu que els immigrants amb dret a asil siguin identificats i acollits pel primer país que els rescata.

Notícies relacionades

Roma ha informat que els emigrants han de ser lliurats als libis o als països on estan registrades les naus de les oenagés, segons ha detallat el diputat del partit Radical italià Riccardo Magi, que es troba al lloc dels fets.

A la matinada d’aquest dilluns, Londres va autoritzar el transbordament de les 105 persones, tanmateix quan des de l’Astral  els van sol·licitar una autorització formal i escrita, per evitar ser acusats de tràfic il·legal d’emigrants –com ha succeït recentment–, Londres va emmudir. Astral Aquarius continuen doncs navegant en paral·lel, per la Mediterrània central, esperant que la burocràcia decideixi la sort de les 105 persones que van fugir dels seus països, a causa de les guerres i la repressió, a la recerca d’una vida millor.