MISTERIÓS VIATGE LLAMPEC

La Xina manté el seu mutisme sobre la suposada visita de Kim Jong-un a Pequín

El tren especial blindat que transportava la possible delegació nord-coreana ha abandonat la capital xinesa enmig d'una gran expectació i fortes mesures de seguretat

mbenach42683561 police and security officials stand guard as a motorcade tra180327114112

mbenach42683561 police and security officials stand guard as a motorcade tra180327114112 / Mark Schiefelbein

3
Es llegeix en minuts
Efe / Pequín

El Govern xinès ha mantingut el seu mutisme sobre una possible visita del màxim líder nord-coreà, Kim Jong-un, a Pequín, on una misteriosa caravana diplomàtica ha recorregut diversos punts de la capital pequinesa, cosa que ha creat una gran expectació i moltes especulacions entre mitjans internacionals.

"No estic al corrent de cap informació en aquest moment. Si tenim res ho divulgarem en el seu degut moment", ha manifestat aquest dimarts en roda de premsa una portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès, Hua Chunying.

Encara que Hua no ha confirmat el que podria ser el primer viatge a la Xina de Kim des que va arribar al poder fa sis anys, Hua ha assenyalat que els dos països són "amics" i "encara mantenen intercanvis normals" malgrat les sancions recents de Pequín a Pyongyang en aplicació de diferents resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU.

Avançament de la cimera amb Trump

La possible visita de Kim seria un avançament davant la cimera amb el president sud-coreà, Moon Jae-in, a l'abril, i de la prevista al maig (encara que sense definir el lloc) amb el president dels EUA, Donald Trump.

La portaveu xinesa ha recalcat avui l'objectiu de Pequín de "continuar jugant un paper positiu i constructiu en la desnuclearització de la península coreana, i a mantenir la pau i l'estabilitat" de la regió.

La possible presència de Kim Jong-un seguiria així l'empremta dels viatges que feia a Pequín el seu pare, Kim Jong-il: desplaçament en un tren especial, seguretat reforçada en punts clau de la capital xinesa i mutisme absolut de les autoritats dels dos països fins que el líder nord-coreà retornava al seu país.

Seguretat excepcional

Les especulacions sobre la possible presència de Kim a Pequín han continuat avui al persistir les mesures de seguretat excepcionals en punts clau de la capital xinesa, així com els moviments d'una caravana de vehicles oficials amb una escorta molt nodrida.

A la residència per a dirigents estrangers de Diaoyutai, una gran caravana amb més de dues dotzenes de policies en motocicleta i diversos vehicles ha sigut observada sortint del recinte tapiat.

La caravana ha sigut vista posteriorment a l'estació central de Pequín, des d'on surten els trens amb destí al nord-est (direcció Corea del Nord), i al voltant de la qual s'ha detectat molt moviment i mesures de seguretat.

Limusina especial de marca alemanya

El vehicle principal de la caravana era una gran limusina especial de marca alemanya, mentre que els líders estrangers que visiten Pequín (amb l'excepció dels nord-americans) solen utilitzar vehicles que els cedeix el Govern xinès: els Hongqi (Bandera Vermella).

El tren blindat en què suposadament viatjaria Kim (o potser algun altre funcionari nord-coreà d'altíssim rang) ha sortit avui de l'estació central, segons ha informat l'agència japonesa Kyodo.

Al voltant de l'ambaixada de Corea del Nord, a l'entrada nord del popular Parc del Temple del Sol, qualsevol persona que arribava amb una càmera de vídeo o fotos era ràpidament envoltada per policies amb uniforme i sense que l'instaven a identificar-se i a deixar el lloc, com ha passat amb dues informadores d'Efe.

Normalitat a Tiananmen

En canvi, la icònica plaça de Tiananmen estava oberta avui amb normalitat als turistes, després que ahir va estar tancada diverses hores i amb una forta presència de forces de seguretat.

Notícies relacionades

En aquesta plaça hi ha, entre altres llocs simbòlics de l'Estat xinès, el Gran Palau del Poble, seu del Legislatiu i lloc de recepció per a dirigents estrangers.

Mitjans japonesos han revelat avui que un tren especial amb els colors especials dels líders nord-coreans (verd amb franges grogues) havia arribat a la capital xinesa, on el transport ferroviari va patir importants endarreriments, mentre que en certs punts de la ciutat i a Tiananmen hi havia un enorme i poc freqüent dispositiu de seguretat.