GUERRA A SÍRIA

Més de 2.000 ferits no poden rebre tractament a Ghouta

En sis dies de bombardejos intensos, més de 450 civils, 150 d'ells nens, han mort en aquesta regió pròxima a Damasc

zentauroepp42281866 people inspect missile remains in the besieged town of douma180223165808

zentauroepp42281866 people inspect missile remains in the besieged town of douma180223165808 / BASSAM KHABIEH

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El règim de Baixar al-Assad i el seu aliat, Rússia, van seguir bombardejant ahir la regió de Ghouta. En aquesta zona, des de diumenge passat, es viuen les jornades més mortíferes des que va començar la guerra el 2011. En cinc dies, 462 civils –150 d’ells nens– han mort per les bombes, segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH). Ahir van informar de 28 morts més.

Aquesta organització compta amb equips d’informadors a la zona i assegura que hi ha més de 2.000 ferits. La seva situació és desesperada: envoltada per les tropes d’Assad, sense hospitals operatius ni medicaments disponibles, els ferits de gravetat també acaben morint. «La xifra de morts pujarà. Hi ha molts ferits crítics i gent atrapada sota la runa», va assenyalar l’OSDH.

Per aturar aquest «infern», com el descriuen els seus habitants, el Consell de Seguretat de l’ONU havia de votar ahir una resolució que demana una treva humanitària de 30 dies amb l’objectiu que es puguin entregar aliments i medecines a la població de Ghouta.

Sense Al-Qaida ni l'Estat Islàmic

El text va ser proposat per Suècia i Kuwait, i inclou tots els grups armats menys l’Estat Islàmic i Al-Qaida. A ells encara se’ls podrà atacar. «Ja és hora que parem els bombardejos horribles sobre Ghouta. L’alto el foc ha de continuar amb l’evacuació immediata dels malalts i els ferits», va afirmar ahir l’enviat de l’ONU per a Síria, Staffan de Mistura. La votació s’hauria d’haver produït a les cinc de la tarda (hora espanyola), però es va posposar per les negociacions.

Són pocs, no obstant, els optimistes que creien que el text serà aprovat. Rússia, aliada d’Assad i que col·labora en els bombardejos sobre Ghouta, té poder de veto al Consell de Seguretat. Sense la seva aprovació no hi haurà resolució. Rússia, de fet, assegura que, a Ghouta, la seva aviació només ataca posicions d’Al-Qaida i que, a causa dels seus bombardejos, no estan morint a penes civils. Però les oenagés internacionals amb presència a la zona i els habitants del lloc asseguren el contrari: els atacants, diuen, ho bombardegen tot.

Notícies relacionades

«Tot això no té sentit. Assad i Rússia consideren que tothom que és a Ghouta és d’Al-Qaida o amiga d’Al-Qaida. Encara que l’ONU imposés l’alto el foc, ells seguirien bombardejant-nos», diu a EL PERIÓDICO Fidas, habitant de Ghouta. Aquest jove va perdre casa seva en un bombardeig fa tres setmanes. Llavors, explica, es va separar dels seus pares, als quals ja no ha vist més: a penes s’atreveix a sortir del lloc on s’amaga per por de les bombes.

Ghouta est, situada a pocs quilòmetres de la capital siriana, és l’única regió dins de la província de Damasc que est troba sota control rebel. La zona ha estat assetjada per les forces d’Assad des del 2013: el flux normal de menjar i medecines ha estat parat des d’aleshores. A inicis del 2018, Assad va intensificar els bombardejos sobre Ghouta mentre l’encerclava amb soldats. Des de l’1 de gener, segons l’OSDH, hi han mort més de 1.000 civils. En les pròximes setmanes s’espera la invasió terrestre.