LA CRISI ECONÒMICA VENEÇOLANA

Maduro anuncia la creació del primer bitcoin chavista

Segons el president, la moneda permetrà al país consolidar la seva sobirania monetària

L'anunci de la moneda virtual es produeix en un moment de seriosos problemes financers

El ’petro’ estarà recolzat pel petroli, l’or, el gas i els diamants veneçolans. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela tancarà el 2017 amb una caiguda de la seva economia del 12% segons l'FMI i un 7% d'acord amb altres projeccions menys hostils a Caracas. Per sortir de la situació d'emergència, agreujada per les sancions de l'Administració de Trump, el president Nicolás Maduro ha anunciat el llançament d'una moneda virtual. El bitcoin del chavisme tindrà suport en or, les reserves de gas, petroli i diamant. Per fer-li l'honor a l'absoluta dependència que Veneçuela té de la venda a l'exterior d'hidrocarburs, la moneda virtual es dirà el petro.petro Maduro va assegurar que, amb aquesta decisió, el país avança en el control de la seva "sobirania monetària" i “noves formes de finançament internacional”. El president va fer la revelació durant el programa televisiu dominical Los Domingos con Maduro. El mandatari va considerar que, amb aquest pas, de moment a penes esbossat, Veneçuela s'incorpora "al món del segle XXI".  El bitcoin va ser la primera moneda virtual creada al món fa vuit anys, després de la crisi financera, i funciona com un sistema de pagaments basat en arxius de computador.

Notícies relacionades

La novetat, donada a conèixer per Maduro en el marc de la Fira Internacional de Ciència i Tecnologia Jacinto Convit, coincideix amb dues situacions complementàries. D'una banda, l'intent d'establir una agenda de diàleg polític amb l'oposició per sortir de la crisi. La Taula de la Unitat Democràtica (MUD) reclama entre altres coses un viratge en matèria de política econòmica.

El naixement del petro es dona a més en un moment de forta incertesa financera a Veneçuela: no s'ha pogut allunyar de l'horitzó la possibilitat d'una suspensió de pagaments als creditors externs. El Govern vol reestructurar bona part del seu passiu amb tenidors de bons, especialment nord-americans, per 65.200 milions de dòlars. Després de la primera reunió amb els creditors, els títols s'han desplomat en una caiguda mitjana del 40%. L'agència de qualificació de risc Moody’s, que, per a Caracas, és un instrument de les polítiques de Washington, va estimar dies enrere que la "hipotètica reestructuració" del deute veneçolà "seria una de les més llargues i complicades".