TEMPORADA D'HURACANS A L'ATLÀNTIC

El 'Nate' es debilita als EUA després de devastar l'Amèrica Central

Com a mínim 30 persones han mort a Nicaragua, Costa Rica, Hondures i el Salvador

És el primer huracà que arriba a Mississippi des del 'Katrina' el 2005

monmartinez40458501 biloxi ms october 8  2017  lanny dean  from tulsa  oklahoma 171008193306

monmartinez40458501 biloxi ms october 8 2017 lanny dean from tulsa oklahoma 171008193306 / MARK WALLHEISER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La brutal temporada d’huracans de l’Atlàntic no s’atura. Després de la devastació provocada pel Harvey, l'Irma i el Maria a banda i banda del Carib i al sud dels Estats Units, el Nate va castigar especialment l’Amèrica Central. Encara que va passar per la regió com a tempesta tropical, amb les seves torrencials pluges va devastar i va aïllar comunitats provocant inundacions i corriments de terres, va obligar també a l’evacuació de milers de persones i deixa com a mínim 30 morts: 16 a Nicaragua; 10 a Costa Rica (on a més hi ha com a mínim 30 desapareguts i el Govern ha demanat ajuda internacional); dos a Hondures, i dos més al Salvador. Convertit en huracà de categoria 1, el Nate va tocar terra dues vegades als Estats Units, dissabte a la nit a Louisiana i diumenge a la matinada a Mississipí.

Després d’un avanç extremadament ràpid, el Nate es va anar debilitant i perdent força en el seu recorregut cap a l’interior i el nord. En unes hores, els vents van passar de superar els 136 quilòmetres per hora a poc més de 56, cosa que va fer que el Centre Nacional d’Huracans dels EUA en rebaixessin la categoria dos cops fins a la de depressió tropical.

Encara que persisteixen els riscos d’inundacions a l’interior, el perill de crescudes a la costa es va donar ahir per superat i en localitats com Gulfport (Mississipí) les autoritats van augurar que els «danys seran mínims». L’impacte, en definitiva, va ser menor del que s’anticipava, unes previsions que van portar els governadors d’Alabama, Florida, Louisiana i Mississipí a declarar estats d’emergència. També el president, Donald Trump, criticat per la seva resposta a la desolació que el Maria va deixar a Puerto Rico, va dictar declaracions d’emergència per als quatre estats, ordenant que es prestés assistència federal.

Notícies relacionades

La tempesta, el quart huracà que castiga els EUA en sis setmanes, arribava a la regió amb una important càrrega emocional. És la primera vegada –des que el 2005 el Katrina va devastar Nova Orleans i la costa nord-americana del golf de Mèxic– que un huracà tornava a tocar terra a Biloxi, Mississipí. I veïnes com Destiny Moran expressaven la seva ansietat: «És com un estrès posttraumàtic», deia a The New York Times aquesta jove empleada d’un casino de la ciutat, on el Katrina (que es va causar més de 1.800 morts i va acabar passant una factura de més de 160.000 milions de dòlars) va destrossar una quarta part de les estructures.

BREU TOC DE QUEDA / Aquesta vegada el Nate va perdonar Nova Orleans i al passar a l’est de la ciutat no va posar a prova els seus reforçats sistemes contra l’arribada d’huracans. Fins i tot l’alcalde va aixecar en només una hora el toc de queda que havia imposat per a dissabte a la nit. La vida a la zona, però, s’ha vist alterada. Es van tancar els ports i pràcticament totes les plataformes de petroli i gas, reduint la producció diària el 92% i el 77% respectivament, un impacte tres cops més gran que el que va tenir Harvey, l’huracà més potent registrat, que a finals d’agost va castigar diversos dies Texas i va provocar com a mínim 76 morts.