TRES MESOS DESPRÉS

Comença la investigació de l'incendi de la torre Grenfell de Londres

El jutge promet "donar respostes" sobre les causes de la catàstrofe, en què van morir 80 persones

Les víctimes i els seus familiars desconfien del magistrat i del seu treball

zentauroepp40102518 ara101 londres  reino unido  14 09 2017   manifestantes prot170914172158

zentauroepp40102518 ara101 londres reino unido 14 09 2017 manifestantes prot170914172158 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En un ambient de frustració i recel entre els familiars de les víctimes i els supervivents, ha començat aquest dijous la investigació pública sobre l'incendi de la torre Grenfell de Londres. torre Grenfell de Londres. Tres mesos després del desastre que va segar 80 vides, el jutge retirat Martin Moore-Bick ha promès que la investigació al seu càrrec “aportarà respostes” sobre les causes i determinarà "com és possible que una catàstrofe d'aquesta envergadura hagi pogut passar al segle XXI a Londres". El jutge ha dit que comprenia “els sentiments d'indignació i engany” dels afectats, però ha demanat poder examinar les proves d'una manera “tranquil·la i racional”. Un informe provisional hauria d'estar preparat per a la primavera que ve.

“Tots estem buscant la veritat sobre les causes del foc i les enormes conseqüències humanes que va causar. L'hi devem als que van morir i a totes les persones que van perdre casa seva, treballar junts per aconseguir aquest objectiu”, ha declarat Moore-Bick durant la sessió d'obertura que va començar amb un minut de silenci en record de les víctimes. “No dubtaré”, ha subratllar el jutge en relació amb la possibilitat de fer recomanacions que puguin conduir a processaments civils o penals.   

Dues fases

Notícies relacionades

La investigació estarà dividida en dues fases. En la primera s'examinaran les causes i la manera com es va estendre el foc amb enorme celeritat per les 24 plantes de la torre. En la segona s'analitzarà l'estructura de l'edifici, el seu disseny i el revestiment de plaques d'alumini i polietilè (una substància plàstica), que podria ser el motiu de la propagació de les flames i la causant de gasos tòxics que van enverinar algunes víctimes. Moore-Bick comprovarà, a més, l'eficàcia de l'actual regulació contra incendis als edificis de gran altura i si hi va haver omissions o faltes en el cas de la torre Grenfell. Tampoc s'escaparà d'examen l'actuació dels serveis d'emergències i de les tan criticades autoritats locals durant i després del sinistre.

L'exjutge de 70 anys va rebutjar la proposta d'incloure en el grup que portarà a terme l'assessorament un dels supervivents de l'incendi, perquè això podria “posar en risc la imparcialitat” dels treballs. Tampoc va acceptar preguntes en la presentació, que va tenir lloc en un hotel londinenc. Allà hi van estar presents nombrosos afectats que van escridassar Moore-Bick quan al final de la vista va ignorar Michael Mansfield, un conegut advocat que representa moltes de les víctimes i que va intentar en va parlar amb ell. La figura del magistrat és vista amb gran desconfiança entre els afectats, fet que pot posar en risc la investigació.

"Una enorme incompetència"

La diputada laborista pel districte de Kensington, Emma Dent Coad, parla d'“enorme incompetència” al descriure els canvis continus d'equips a qui reclamar. Als hotels, on hi ha allotjats uns 200 nens, no hi ha possibilitat de cuinar ni espai suficient o cap mena de privacitat, cosa que desespera els que es troben en aquesta situació.