Holanda recorrerà als seus presos per resoldre crims oberts

Els reclusos que aportin informació rellevant seran recompensats econòmicament

fcasals39344064 holanda170723185244

fcasals39344064 holanda170723185244 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts

Holanda distribuirà entre els 30.000 interns de les seves presons els coneguts com «calendaris de casos freds», amb detalls i fotografies de persones desaparegudes o assassinades, com a part d’una campanya per resoldre expedients oberts. «Sabem per investigacions prèvies que els presos parlen entre ells sobre els crims que han comès. Realment crec en la utilitat d’aquest projecte», va explicar a Efe el detectiu del cos neerlandès de Policia Jeroen Hammer, impulsor d’aquesta iniciativa. 

La idea consisteix a repartir uns calendaris a les cel·les dels presos en què cada setmana apareix la fotografia i els detalls d’algun cas concret d’assassinat o desaparició. Amb això es pretén que els reclusos informin de qualsevol detall que hagin sentit a la presó per ajudar la Policia a resoldre casos que fa dècades que investiga. «Sabem que el 10% dels casos freds resolts fins ara ho van ser gràcies a l’ajuda dels presos», va afegir l’ideòleg de la iniciativa.

RETICÈNCIES

El dtectiu Hammer va reconèixer que hi ha molts reclusos que s’estimen més no cooperar amb la Policia perquè contràriament seran vistos com a «xivatos», tot i que va subratllar que dos terços dels presos consideren que el calendari és una bona idea perquè també garanteix l’anonimat. Els calendaris dels casos freds seran impresos en diferents idiomes: neerlandès, anglès, àrab, espanyol i rus. 

Segons xifres oficials, hi ha uns 1.500 crims no resolts als Països Baixos i majoritàriament són homicidis comesos per criminals pertanyents a diferents nacionalitats. L’experiència policial i de la justícia mostra que existeix un alt nivell d’intercanvi de coneixements i informació «molt útil» entre els presos, segons un comunicat de la Policia. «Abans no els vam tenir en compte com a testimonis potencials. Jo crec que resoldrem bastants casos amb aquest calendari», va afirmar Hammer. Les autoritats s’han compromès a entregar una recompensa als presos que donin una informació que sigui valuosa, cosa que suposa una suma que puja a més de 800.000 euros. 

ASSASSINAT D’UN NEN

Notícies relacionades

La Policia ja va distribuir fa sis mesos diversos calendaris en cinc presons en què es descrivien un total de 52 casos pendents. Es tractava d’una prova pilot per mesurar la reacció dels reclusos. Finalment, durant aquell període de prova, els investigadors van rebre 160 pistes dels presoners sobre diferents casos. 

Gairebé la meitat van ser detalls sobre l’assassinat de Nicky Verstappen, un nen d’11 anys que va morir en un campament d’estiu, el mes d’agost del 1998. Encara a hores d’ara no s’ha aconseguit trobar l’assassí, però la Policia ha reobert el cas i està immersa en noves investigacions gràcies a les pistes facilitades pels interns. «Els testimonis sovint juguen un paper crucial. Si podem resoldre un cas, haurem acabat amb anys d’inseguretat», va afegir Wim Perlot, cap de casos freds. La Policia fa una crida «urgent» a la seva pàgina web als presos i a també a antics reclusos perquè comparteixin les dades que puguin tenir en poder seu. «Cada detall pot ser la primera o l’última peça d’un trencaclosques, i per tant l’inici de la solució d’un crim», va emfatitzar.