Barnier s'impacienta amb Londres

El negociador de la UE apressa el Govern britànic a presentar com més aviat millor la seva postura sobre els tres assumptes prioritaris del divorci

El representant dels Vint-i-set replica a Boris Johnson que "el rellotge corre" i que saldar els comptes és un element indispensable

zentauroepp39267769 refile   correcting name european union s chief brexit negot170712161509

zentauroepp39267769 refile correcting name european union s chief brexit negot170712161509 / FRANCOIS LENOIR

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La segona ronda de negociacions sobre el 'brexit' arrencarà dilluns a Brussel·les i el negociador en cap europeu, Michel Barnier, segueix sense conèixer com respiren els britànics en la majoria dels assumptes que estan a sobre de la taula. «Hem publicat nou documents sobre la posició de la Unió Europea. Necessitem conèixer la postura del Regne Unit en cada un d’aquests temes, saber en quins punts estem d’acord i en què no per poder negociar de veritat. Com més aviat ho rebem abans podrem començar a treballar», va instar ahir traslladant la seva disposició a treballar dia i nit, inclòs el diumenge 14 de juliol, en què els francesos celebren el Dia Nacional de França, si fes falta.

    

La impaciència als passadissos de la Comissió Europea és absoluta. La primera ronda de negociació va tenir lloc fa gairebé un mes, el 19 de juny. Però des d’aleshores Londres només ha publicat un document, sobre els drets dels ciutadans, que a ulls de Brussel·les és a més insuficient perquè ni garanteix els mateixos drets ni que el Tribunal de Justícia de la UE sigui el garant dels drets i no els tribunals britànics com vol Londres.

DRETS

«La posició britànica no permetria a les persones continuar amb la seva vida com fins ara. Volem que els ciutadans al Regne Unit tinguin els mateixos drets que els britànics que viuen a Espanya o a qualsevol altre país, però la posició actual no permet aquesta reciprocitat perquè sotmet els ciutadans a la legislació britànica, que imposa restriccions per a l’acostament familiar», va alertar com ja va fer el Parlament Europeu dilluns.

    

Barnier va eludir entrar en un joc de culpes, però va tornar a deixar clar que les tres prioritats europees –drets dels ciutadans, factura del 'brexit' i frontera d’Irlanda– són tres elements indivisibles i que o s’avança en tots ells a la vegada o es trencaran les negociacions i no començaran a parlar de la futura relació. El cap de la diplomàcia britànica, Boris Johnson, va advertir dimarts als líders de la UE que poden anar «a prendre vent» si esperen que el Regne Unit pagui l’«abusiva» factura de 100.000 milions d’euros estimada per Brussel·les. Ahir, Barnier li va replicar: «No sento cap vent bufar, només el rellotge que corre».

OBLIGACIONS

El negociador de la UE parteix de la base que els britànics han d’assumir les obligacions adquirides en el marc del pressupost 2014-2020 i que, tant si marxen abans com si no, han promès una despesa que s’ha de dur a terme. «No és una factura de sortida ni un càstig. Simplement es tracta de saldar els comptes. No demanarem ni un euro ni una lliura més que allò a què es va comprometre jurídicament», va recordar, disposat a repassar línia per línia el pressupost però amb una condició prèvia: «Que reconeguin que han assumit uns compromisos amb nosaltres».

Notícies relacionades

  

 Un compromís perquè regni una confiança que de moment brilla per la seva absència entre les dues delegacions. «El camí és difícil. Conec bé la muntanya. Li vaig regalar un bastó de senderisme a David Davis. És un camí dur, però hi ha espai per caminar junts», va assegurar. 

Moody's rebaixarà el ràting de Regne Unit si hi ha 'brexit dur'

En aquest sentit, Moody’s assenyala que el seu escenari base contempla que la UE i el Regne Unit seran capaços d’arribar a algun tipus d’acord de lliure comerç, ja que això va en interès de les dues parts, encara que adverteix que la solvència britànica està sota pressió després de la victòria del 'brexit' en el referèndum de juny del 2016 i la incertesa de les negociacions en curs amb la Unió Europea.